wtorek, 4 grudnia 2018

Roladki drobiowe w boczku ze szczypiorkiem i papryką.




Roladki drobiowe owinięte boczkiem, a w środku szczypiorek i papryka.
Pierwszy raz robiłam z takim nadzieniem :) Przeważnie robię z pieczarkami
i cebulką, ale akurat nie miałam w domu pieczarek. Na szybko pokroiłam
szczypior, dodałam kawałek papryki i wyszło nie źle. Tak naprawdę to boczek
robi całą robotę, bo to on dodaje smaku.
Polecam na obiad, a jeśli nie zjecie to dobrze smakują również na zimno,
pokrojone na kanapki.


Składniki:
1 duża pierś kurczaka lub 2 mniejsze
boczek w plastrach
papryka czerwona
szczypior
sól, pieprz
czosnek granulowany
suszone pomidory
czosnek niedźwiedzi
trochę oleju

Wykonanie:
Piersi pokroić na cienkie kotlety i delikatnie rozbić tłuczkiem.
Przyprawić solą pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Zostawić na pół godziny. Następnie na każdy plaster mięsa ułożyć kawałek papryki
i pokrojony szczypior.


Zawinąć w roladę, następnie owinąć boczkiem i spiąć wykałaczkami.
Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać suszonymi [pomidorami
i czosnkiem niedźwiedzim. Delikatnie polać olejem.


Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni pod przykryciem przez 30 minut,
następnie odkryć i piec jeszcze 10-15 minut.


Podałam z ziemniakami i surówką.




1 komentarz: