czwartek, 5 kwietnia 2018

Serek z jogurtów greckich.




Pyszny i prosty serek, który nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych.
W jego przygotowanie nie trzeba też włożyć wiele pracy,
potrzebna jest tylko cierpliwość :) Minimum dwie doby, żeby serek
był kremowy i nadawał się do smarowania pieczywa.
Za każdym razem serek może być inny, to zależy od waszej pomysłowości.
Mój serek jest przyprawiony sola i pieprzem, ale możecie zrobić zupełnie bez niczego,
tylko z solą, z ziołami lub na słodko. To już zależy co kto lubi.


Składniki:
2 duże jogurty typu greckiego
sól, pieprz

Dodatkowo:
gaza
sitko lub durszlak
garnek lub miska


Wykonanie:
Jogurty przełożyć do miseczki, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Sitko ułożyć na garnku, a na sitku ułożyć gazę złożoną na 4 części.
Na tak przygotowaną gazę przełożyć jogurty.


Końce gazy zebrać do góry i związać.


Wstawić do lodówki, minimum na dwie doby, żeby oddzieliła się serwatka.
To wszystko, pyszny serek gotowy :)
Prawda, że prosty?  Satysfakcja gwarantowana, bo serek jest pyszny, a najważniejsze
samodzielnie zrobiony.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz