środa, 22 listopada 2017

Budyń czekoladowy.




Dziś miałam ochotę na budyń, ale nie taki z proszku tylko domowy.
Zrobiłam czekoladowy. Nie ma przy nim zbyt wiele pracy, a smakuje o niebo
lepiej niż ten z paczki.


Składniki:
2 szklanki mleka (500 ml.)
1 żółtko
2 łyżki cukru
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g. czekolady gorzkiej

Wykonanie:
W 1/2 szklanki mleka rozbełtać żółtko i dodać obie mąki. Wszystko dokładnie
wymieszać żeby nie było grudek. Resztę mleka wlać do garnka i gotować na małym
ogniu. Kiedy mleko będzie ciepłe dodać cukier i czekoladę połamaną
na kostki. Cały czas mieszać żeby czekolada się rozpuściła.


Kiedy mleko z czekoladą zacznie się gotować, wlać zawartość szklanki,
cały czas mieszając. Gotować chwilę żeby masa zgęstniała.


Gotowy budyń przelać do miseczek lub pucharków, opłukanych zimna wodą.


Dekorację zrobiłam z płatków migdałów :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz