Dziś miałam ochotę na budyń, ale nie taki z proszku tylko domowy.
Zrobiłam czekoladowy. Nie ma przy nim zbyt wiele pracy, a smakuje o niebo
lepiej niż ten z paczki.
Składniki:
2 szklanki mleka (500 ml.)
1 żółtko
2 łyżki cukru
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g. czekolady gorzkiej
Wykonanie:
W 1/2 szklanki mleka rozbełtać żółtko i dodać obie mąki. Wszystko dokładnie
wymieszać żeby nie było grudek. Resztę mleka wlać do garnka i gotować na małym
ogniu. Kiedy mleko będzie ciepłe dodać cukier i czekoladę połamaną
na kostki. Cały czas mieszać żeby czekolada się rozpuściła.
Kiedy mleko z czekoladą zacznie się gotować, wlać zawartość szklanki,
cały czas mieszając. Gotować chwilę żeby masa zgęstniała.
Gotowy budyń przelać do miseczek lub pucharków, opłukanych zimna wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz