poniedziałek, 5 czerwca 2017

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką.



Nareszcie są, wyczekiwane tak długo truskawki.
Nie wiem czy wiecie, że te owoce zawierają beta karoten, witaminy
z grupy B, witaminę C. oraz żelazo, wapń, potas i magnez.
Nie dość, że są pyszne to jeszcze zdrowe.
Tym razem polecam truskawki ze śmietanką, na biszkopcie, polane galaretką:)
Ktoś się skusi?


Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną
i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i zmiksować tylko chwilę
mikserem na najniższych obrotach.
Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec
w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni 20-25 minut.

Składniki na masę śmietankową:
250 ml śmietanki 30%
1 serek waniliowy (175 g.)
1 płaska łyżka żelatyny
50 ml gorącej wody


Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do przestudzenia.
Śmietankę ubić, następnie dodać serek waniliowy i chwilę zmiksować.
Do wystudzonej żelatyny dodać łyżkę masy śmietanowej i dobrze wymieszać.
Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy śmietanowej i zmiksować, żeby
wszystko ładnie się połączyło.

Jeśli lubicie bardziej słodkie, to w trakcie ubijania śmietany możecie dodać
łyżkę cukru pudru.

Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
900 ml gorącej wody
truskawki

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do stężenia.

Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę śmietanową, na to poukładać połówki
truskawek, delikatnie wciskając w masę. Wstawić do lodówki żeby masa stężała.
Wystarczy pół godzinki.
Następnie na wierzch wylać tężejącą galaretkę i ponownie
wstawić do lodówki na kilka godzin.







Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz