Wczoraj upiekłam kruche ciasteczka. Wrzucam przepis, bo są naprawdę smaczne.
Zamiast kupować w sklepie, można sobie takie ciasteczka zrobić samemu.
Pracę można podzielić na dwa dni.W jeden dzień zrobić ciasto, a na drugi dzień upiec.
Przez noc ciasto schłodzić w lodówce.
Składniki:
3 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
6 żółtek
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
50 g czekolady
Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem i cukrem, dodać margarynę i posiekać nożem.
Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto i zawinąć w folię aluminiową.
Tak przygotowane, włożyć do lodówki co najmniej na godzinę.
Czekoladę posiekać nożem.
Ciasto podzielić na dwie, lub trzy części i rozwałkować, podsypując mąką.
Na wierzch rozwałkowanego ciasta posypać czekoladę i wcisnąć ją delikatnie wałkując wałkiem. Wykrawać ciasteczka i układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Jeśli będziecie je przechowywać w szczelnym pojemniku to długo pozostaną świeże.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz