poniedziałek, 26 sierpnia 2024

Pizza domowa

 


Pizza którą robię bardzo często, dokładnie w każdą sobotę :)

Od kilku lat mamy taką tradycję, że zawsze w sobotę

robimy domową pizzę.

Na blogu są już przepisy na pizzę.

Kiedyś robiłam ciasto z dodatkiem mleka, ale teraz tylko

na wodzie, to jest taki przepis podstawowy. 

Pizzę piekę w temperaturze 310 stopni, na drugiej półce od dołu.

Jeśli wasz piekarnik nie nagrzewa się do takiej temperatury,

to najlepiej piec pizzę w najwyższej temperaturze do jakiej

się nagrzewa. 

Dodatki do pizzy podaję przykładowe, takie które akurat

teraz dodałam, ale możecie dodać to co lubicie,

albo to co akurat zalega w lodówce. Obowiązkowo muszę mieć

na pizzy pieczarki, czerwoną cebulę i papryczki pepperoni. 

Bardzo lubię pizzę z brokułem, szpinakiem, papryką,

kurczakiem. Lubię też dodać świeże listki bazylii,

ale to już po upieczeniu. 

U nas jest tak, że każdy robi swoją pizzę i układa

na niej to co lubi. 

Z tego przepisu robię 3 pizze, każda około 30 cm.

W tym wpisie pokaże wam pizzę z różnymi dodatkami. 

To co? Zapraszam na pizzę :)

Ciasto:

300 g. ciepłej wody 

20 g. drożdży 

1/2 łyżeczki cukru 
500 g. mąki pszennej typ 00
1 łyżeczka soli 

5 łyżek oliwy z oliwek 


Sos pomidorowy:

1/2 butelki passaty pomidorowej (około 350 g )

1 ząbek czosnku 

1 łyżeczka oregano 

sól, pieprz 


Dodatki:

300 g sera żółtego 

pieczarki 

czerwona cebula 

oliwki 

papryczki pepperoni 

papryka czerwona 

szynka prosciutto 


Wykonanie:

Sos pomidorowy. 

Passate przełożyć do rondelka, dodać czosnek przeciśnięty

przez praskę, oregano, sól, i pieprz.

Podgrzewać na małym gazie, aż sos zgęstnieje. 

Następnie zostawić do wystudzenia. 

Sos przygotowuję kiedy ciasto wyrasta. 


Ciasto.

Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże.

Wymieszać. Można zostawić na 10-15 minut, żeby drożdże

zaczęły pracować, ale nie jest to konieczne. 

Następnie wsypać mąkę, dodać sól i oliwę z oliwek.

Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 

Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę

do wyrośnięcia. 

Kiedy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę i podzielić
na 3 części, następnie uformować kulki. 
Nakryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut do ponownego
wyrośnięcia. 


Okrągłe blaszki nasmarować olejem. Wyłożyć na środek kulkę ciasta,

delikatnie spłaszczyć i rozciągnąć dłońmi do brzegów blaszki. 



Na tak przygotowane ciasto wyłożyć sos pomidorowy

zostawiając wolne brzegi. Następnie posypać utartym serem

i wyłożyć ulubione dodatki. 

Tu pizza z pieczarkami, cebulą, kukurydzą, brokułem,

oliwkami, pepperoni i szpinakiem. 




Pizzę piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 310 stopni,

7-8 minut. Jeżeli nie macie w piekarniku takiej temperatury,

to  polecam 250 stopni, 12-13 minut.

















2 komentarze:

  1. Aguniu, to ty masz jakiś kosmiczny piekarnik, skoro osiągasz TAKĄ temperaturę! Jak we Włoszech, bo oni też pieką krótko, ale właśnie w takim piekle ;-) I taka jest najlepsiejsza!

    OdpowiedzUsuń