czwartek, 25 lipca 2024

Leczo

 


Przepis na leczo był już na blogu, ale postanowiłam go trochę odświeżyć.

Leczo to jedno z moich ulubionych dań dlatego w sezonie

robię je dość często.

Koleżance akurat obrodziła cukinia i chętnie się podzieliła (dziękuję Izunia),

ja jeszcze chętniej przyjęłam i wszyscy zadowoleni :)

Leczo zawsze robię z cukinią, takie najbardziej nam smakuje.

Uwielbiam leczo za smak, zapach i te kolory.

Mogłabym jeść, jeść i jeść....

A powiem Wam jeszcze, że mąż upiekł do tego świeże bułeczki
(i jak go nie kochać :))

W zakładce pieczywo znajdziecie sporo przepisów.

Może coś wybierzecie.


Składniki:

3 papryki czerwone

2 papryki żółte

2 papryki zielone

1 średniej wielkości cukinia

4 pomidory

2 cebule

1 ząbek czosnku 

500 g. kiełbasy śląskiej

3/4 szklanki przecieru pomidorowego (miałam swojski)

1/2 łyżeczki papryki słodkiej 

1/3 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki bazylii suszonej 

pieprz 

trochę oleju do smażenia


Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Papryki umyć usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Cukinię obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, usunąć miąższ

i również pokroić w kostkę. 


Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej

ilości oleju. Kiedy się zarumieni dodać pokrojoną cebulę.

Smażyć chwilę, aż cebula się zeszkli, następnie dodać drobno

pokrojony czosnek, smażyć jeszcze kilka sekund i dodać

pokrojone pomidory. Wszystko razem chwilę podsmażyć 

następnie wrzucić pokrojoną paprykę i cukinię, wlać przecier

pomidorowy. Wszystko razem wymieszać i dodać przyprawy.

Można trochę podlać wodą, ale nie jest to konieczne,

bo warzywa puszczą sok. 


Dusić pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką około 50 minut,
co jakiś czas mieszając. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze
5-10 minut, żeby sos trochę odparował.



Przyprawić jeszcze solą i pieprzem według swojego gustu.





4 komentarze:

  1. Oj, to chyba dla Małżonka ten serduszkowy półmiseczek ;-)
    A letnie leczo to klasyka - zawsze robimy, aczkolwiek bracia Madziarzy mogliby zemdleć (ze względu na dodatek cukinii i brak smalcu :-D)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię z cukinią, tak robiła moja babcia i takie najbardziej nam smakuje :) To jest leczo po polsku, he he .... Buziaki :)

      Usuń
    2. No bo w końcu my Polacy :-DDD

      Usuń
  2. Uwielbiam leczo! Szczególnie w wersji pikantnej. Najlepsze z dużą ilością papryki i kiełbaski. Ja zamiast śląskiej dodaję swojską z Zalasku jest naturalna i robiona w pobliskim zakładzie Karol. Można ją kupić w Carrefurze.

    OdpowiedzUsuń