Zapisuję przepis, bo będę do niego wracać.
Jeśli macie zakwas, to wypróbujcie, może przypadnie Wam do gustu.
Najlepiej ciasto na chleb zrobić wieczorem, a rano upiec.
Wtedy przez noc, ładnie wyrośnie. Ja zrobiłam rano i wyrastał 6 godzin.
Nie wyrósł, tak jak bym chciała. Mimo wszystko, taki świeży był przepyszny.
Składniki:
1 kg. mąki pszennej typ 650
5 łyżek słonecznika
5 łyżek płatków owsianych
3 łyżki pestek dyni
1 łyżka nasion chia
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
250 g. aktywnego zakwasu
500 g. letniej wody
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i ziarna. Wymieszać. Wlać zakwas i wodę.
Wyrobić mikserem z hakami. Następnie przełożyć na stolnicę i jeszcze chwilę,
wyrobić ręcznie. Można delikatnie podsypać mąką, jeśli jest taka potrzeba.
Ja nie podsypywałam.
Gotowe ciasto, podzielić na dwie części. Przełożyć do dwóch keksówek,
wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą.
Nakryć ściereczką i odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia.
Najlepiej ciasto zrobić wieczorem i zostawić do wyrośnięcia do rana.
Przed włożeniem do piekarnika, chleb posmarować wodą, lub mlekiem
i posypać ziarnami.
Tak przygotowany chleb wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni
i piec około 1 godziny.
Po wyciągnięciu z piekarnika, od razu chleb wyjąć z foremek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz