go, u Dorci w kuchni :) Ciasto bardzo mnie zaciekawiło, więc postanowiłam wypróbować.
Zdziwiło mnie połączenie budyniu z makiem, nigdy czegoś takiego nie jadłam.
Zrobiłam z ciekawości i nie żałuję. Ciasto jest pyszne, a przede wszystkim łatwe
i szybkie w przygotowaniu. Będę do niego wracać, bo rodzince bardzo smakowało.
Myślę, że to ciasto można przygotować na świąteczny stół, zamiast tradycyjnego
makowca. Jeśli lubicie mak, to spróbujcie koniecznie.
Składniki na ciasto:
2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
1 nie pełna szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g. masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru waniliowego ( miałam swojski)
1 jajko
Składniki na masę:
800 ml. mleka
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki cukru
1 paczka maku 200 g. mielonego lub suchego
50 g. płatków migdałów
Wykonanie:
Najpierw przygotować masę. Zimne mleko wlać do garnka, wsypać cukier i budynie.
Wymieszać. Wsypać mak i na koniec, pokruszone płatki migdałowe.
Zagotować, cały czas mieszając. Masa zrobi się gęsta. Wyłączyć gaz.
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
Wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem. Na koniec dodać jajko i zagnieść,
żeby powstała kruszonka. W między czasie zamieszać masę budyniową.
Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tarta. Wyłożyć 2/3 kruszonki
i ugnieść dłonią. Wykleić też brzegi tortownicy do połowy.
Na tak przygotowane ciasto wyłożyć masę.
Na masę, wyłożyć resztę kruszonki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
Przestudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
przepis bardzo fajny, chętnie spróbuje ale moje pytanie: ile to jest paczka maku??? 100 czy 200g czy więcej?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
200 g. Już dopisałam. Gapa ze mnie. Pozdrawiam 😊
Usuńpycha ! zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuń200g masla i 200g margaryny,czy 200g masla lub margaryny?
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam. Ma być masło, lub margaryna :) Dziękuję za czujność. Pozdrawiam 😘
UsuńCzy może być taki mak z puszki
OdpowiedzUsuńRaczej nie,bo tu gotujemy budyń makowy. Pozdrawiam.
UsuńRobilam na gotowej masie makowej. Wyszlo mega. Tylko ciut mniej mleka i bez migdalow.
UsuńNo proszę, a wydawało mi się, że nie wyjdzie z gotową masą makową. Bardzo dziękuję za komentarz. Pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie szukałam odpowiedzi czy może być masa makowa. Dziękuję bardzo.
UsuńA czy suchy mak musimy zmielić lub wcześniej namoczyć?,i jakiej wielkości użyć tortownicy?
OdpowiedzUsuńPiekłam w tortownicy 25 cm. Mak wsypałam bezpośrednio do mleka, bez wcześniejszego namaczania. Użyłam maku mielonego, ale może być też zwykły. Pozdrawiam 😊
UsuńUpiekłam wczoraj i wyszło :-) Ciasto bardzo fajne, już poleciłam przepis mamie ;-) Dziękuję bardzo za inny niż wszystkie pomysł na makowiec, bo ja makowce wręcz uwielbiam, a w tym wydaniu jest naprawdę super!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWłaśnie wyjęłam go z pieca. Szkoda, że nie można dodawać zdjęć, bo wygląda pięknie.
OdpowiedzUsuńProszę przesłać na e-mail aguniakas78@gmail.com
UsuńChętnie się pochwalę na swojej stronie na FB.😊
Mleka do maku zdecydowanie za dużo. Nie dałam 800 ml, tylko 600 ml, a i tak nie zredukowało się na tyle, by konsystencja masy była właściwa - masa wyszła za "luźna:.
OdpowiedzUsuńOjej. To dziwne. Juz kilka osób robiło i wyszło dobrze. Każdy chwali :) U mnie też wychodzi w sam raz :) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz :)
UsuńPoza tym przepis jest ok, a ciasto naprawdę smaczne.
OdpowiedzUsuńMoze byc budyñ waniliowy?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak.
UsuńZrobiłam i wyszło przepyszne. Wszystkim bardzo smakowało i pytali o przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) Pozdrawiam.
UsuńDziś piekłam, jest pyszny 🎂
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam :)
Usuń