Ciasto Basia, ze specjalną dedykacją dla mojej siostry :)
Delikatny biszkopt kakaowy, przełożony bita śmietaną. Bardzo lubię, a już dawno
nie robiłam. Teraz ciężko znaleźć dobrą Basię w cukierni. Dlatego najlepiej
zrobić samemu. Tym bardziej, że to nic trudnego. Moja Basia jest bardzo delikatna,
bo nie dodaję do śmietany żelatyny, ani innych zagęstników, ale taką właśnie lubię :)
Dodałam tylko łyżkę cukru waniliowego. Ciasto kilka godzin musi postać w lodówce,
żeby masa śmietanowa była zwarta.
Najlepiej jak zostawimy ciasto w lodówce na całą noc.
Piekłam w blaszce 32 cm. na 23 cm.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
1 litr śmietanki 30%
1 łyżka cukru waniliowego (miałam domowy)
Nasączenie:
1/2 szklanki letniej wody
1 łyżka soku z cytryny
2 pełne łyżeczki cukru
Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej (miałam mleczną)
1 łyżka miękkiego masła
3-4 łyżki mleka
Wykonanie:
Białka ubić ze szczypta soli, następnie powoli wsypywać cukier. Dodać żółtka, cały
czas ubijając. Do masy jajecznej wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Zmiksować chwilę mikserem na najniższych obrotach, następnie wymieszać
łyżką. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni, 25-30 minut.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Górną część ciasta obrócić wierzchem
do dołu. Wtedy będziemy mieli równą powierzchnie na górze.
Do szklanki wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier.
Wymieszać i nasączyć dolny blat ciasta.
Śmietanę ubić na gęsty krem z cukrem waniliowym (przed ubiciem śmietana powinna być dobrze schłodzona).
Część śmietany wyłożyć na nasączony blat ciasta.
Rozsmarować i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostała śmietanę
i wyrównać powierzchnię.
Wstawić na około godzinę do lodówki.
Przygotować polewę. Do rondelka wrzucić masło, połamaną na kawałki czekoladę
i wlać mleko. Podgrzać, mieszając do powstania jednolitej polewy.
Gotową polewę odstawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
Uważajcie, żeby za bardzo nie wystudzić bo zrobi się za gęsta i ciężko będzie
udekorować ciasto.
Tak przygotowana polewą zrobić na cieście esy floresy :)
Ciasto wstawić ponownie do lodówki i chłodzić kilka godzin, najlepiej całą noc.
Cudowne ciasto brawo
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNa jaką wielkość blaszki
OdpowiedzUsuńBlaszka 32x23
UsuńBardzo smaczne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTo ma być kakao czy kawa?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest kakao :)
UsuńPorażka kazała Pani ubić śmietanę A powstał twaróg trzeba wszystko opisywać ponieważ nigdy tego nie robiłam
OdpowiedzUsuńWidocznie za długo pani ubijała. W przepisie jest napisane żeby ubić śmietanę aż będzie gęsta. Ciężko jest opisać te gęstość. Może faktycznie przepis jest mało dokładny dla osoby, która tego nigdy nie robiła. Śmietana powinna też być dobrze schłodzona. To też dopiszę. Dziękuję za komentarz.
UsuńCiasto jest przepyszne bardzo lekkie nie można mu się oprzeć.
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
UsuńOd tamtego roku piekę je non stop 😂 domownicy zachwyceni. Przepyszne!
OdpowiedzUsuń