Dziś mam dla Was bardzo szybkie i bardzo pyszne bagietki. Były one kolejnym
wyzwaniem w grupie Ewy z bloga BaBy w kuchni. Okazało się, że są rewelacyjne.
Ciasto nie potrzebuje wyrastać. Bagietki rosną tylko 15 minut, już uformowane
na blaszce. Po upieczeniu są mięciutkie i delikatne, pozostają takie jeszcze
na drugi dzień. Przepis zostaje u mnie na stałe :)
Was również zachęcam do wypróbowania. Ja jestem nim zachwycona.
Składniki:
500 g. maki pszennej
30 g. drożdży
300 ml. ciepłej wody
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
Wykonanie:
Do miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i cukier. Wymieszać.
Następnie wsypać mąkę, sól i wlać olej.
Wyrobić mikserem z hakami na gładkie ciasto i przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Gotowe bagietki przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Zrobić wgłębienia tępą stroną noża.
Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 minut.
apetycznie wyglądaja
OdpowiedzUsuńDziękuję 😘
UsuńCudowne pyszności
OdpowiedzUsuńDziękuję Aga :) Proste i pyszne :)
UsuńSucha buła
OdpowiedzUsuńDziwne. Może za długo były w piekarniku. Każdy piekarnik inaczej piecze. Ja piekę je bardzo często, są miękkie i pulchne. Bardzo dużo osób piekło te bagietki. Dostaję dużo zdjęć, do tej pory wszyscy byli zadowoleni. Pozdrawiam :)
UsuńCzy piec z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńPiekłam bez termoobiegu. Pozdrawiam :)
UsuńWyszły przepyszne. Dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWychodzą pyszne. Przepis doskonały dla tych,którzy pieką na już...nie wymagają duzego wkladu pracy i czasu. Dziękuję za ten przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWspaniałe
UsuńRewelacja
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepyszne są te bagietki
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują :)
Usuń