Propozycja do weekendowej kawusi. Brownie, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto,
dla wielbicieli czekolady. Zrobiłam z myślą o synu, bo bardzo lubi.
Chociaż przyznaje, że ja też się zajadam :) Ciasto jest dość proste w wykonaniu.
Wystarczy roztopić masło z czekoladą, dobrze ubić jajka, potem to razem wymieszać.
Na koniec wsypać mąkę, znów wymieszać i upiec. Prawda, że proste?
Składniki:
1 kostka masła (200 g.)
250 g. czekolady gorzkiej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
1 niepełna szklanka mąki
Wykonanie:
Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Masło pokroić na mniejsze kawałki, czekoladę połamać. Wrzucić do miski.
Miskę postawić na garnku z gotującą wodą. Dno miski nie powinno dotykać wody.
Co jakiś czas przemieszać, aż powstanie płynna masa. Odstawić do przestudzenia.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Następnie do jajek przesiać mąkę.
Wymieszać łyżką lub trzepaczką. Następnie wlać masę czekoladową.
Ponownie wymieszać trzepaczką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować margaryną
i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 40-45 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową.
Uwielbiam brownie, jego intensywność i wilgotność. Aż nabrałam ochoty na upieczenie :)
OdpowiedzUsuńCzekolada ..., wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam brownie. Banalnie proste ciasto, a tak smaczne. Dawno nie robiłam, więc chyba się skuszę
OdpowiedzUsuńDokładnie. Prosto i pysznie :)
UsuńBardzo dziękuję za przepis. Rodzinka zachwycona. Swoje brownie podałam z kleksem bitej śmietany i musem truskawkowym. Pycha.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało:) Ta bitą śmietana i mus truskawkowy....ojej, chyba znowu zrobię :)
UsuńUlubiony wypiek mojego męża, a dawno nie piekłam :-)Twoje brownie wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) U mnie, to syn jest największym wielbicielem Brownie :)
Usuń