środa, 1 lipca 2020

Pierś kurczaka pieczona z warzywami.






Dziś mam dla Was, coś z jednego gara :) No może z jednego naczynia :) 
Poszłam na łatwiznę i w niedzielę zrobiłam taki obiad. U nas w domu, 
zawsze w niedzielę gotuje mąż. Tym razem był w pracy, więc musiałam 
przejąć pałeczkę :) Dlatego zrobiłam coś, co nie kosztowało mnie, zbyt wiele pracy. 
Użyłam młodych warzyw, było pysznie.
Piekłam 70 minut, ale polecam sprawdzić miękkość warzyw. Jeśli będą za twarde, 
to trzeba wydłużyć czas pieczenia. U mnie tylko brokuły, były półtwarde, ponieważ 
dałam surowe, ale możecie je, przed pieczeniem na 2-3 minuty włożyć do wrzątku. 
To już zależy jakie lubicie. 
To co? Zapraszam na obiad :)


Składniki:
2 duże pojedyncze piersi z kurczaka (miałam 600 g)
7 średnich ziemniaków
1 marchewka
1 cebula
1 pomidor
1/2 brokuła
przyprawa gyros
sól, pieprz
tymianek
olej

Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:
Każdą pierś przekroić na dwie, lub trzy części. Ja przekroiłam na trzy. 
Przyprawić przyprawą gyros. Odstawić na kilka godzin. 


Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Marchew również pokroić w plastry, 
cebulę na ósemki, pomidora w dużą kostkę. Brokuła podzielić na małe różyczki. 
Można go też włożyć na 2-3 minuty do wrzątku. Jeśli chcecie żeby był bardziej miękki. 
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć plastry ziemniaków i resztę warzyw. 



Na wierzchu ułożyć piersi. Posypać tymiankiem.Wszystko polać, niewielką ilością oleju. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 70 minut. 
Można dłużej, zależy jak miękkie chcecie warzywa. Miałam młode warzywa, 
więc po tym czasie były już dobre, tylko brokuły były półtwarde. 
Dlatego polecam, włożyć do wrzątku przed pieczeniem. 
Chyba, że lubicie twardsze. Ja akurat lubię :)



 




10 komentarzy:

  1. Fantastyczna propozycja na obiad, zdrowe mięso i warzywa w jednym daniu. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ruszam z grupą wsparcia blogerów. Jeśli masz ochotę dołączyć - zapraszam 🙂 https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/

    OdpowiedzUsuń
  3. Super danie. Proste, łatwe do zrobienia, a smaczne i kolorowe, ładnie wyglądające na stole. Do tego zdrowe, bo mało tłuszczu i dużo witamin. Robię czasem podobnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie dania z jednego naczynia. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. A można włożyć to do naczynia żaroodpornego? To ma być przykryte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. To też naczynie żaroodporne, tylko ceramiczne. Ja piekłam bez przykrycia.

      Usuń