Zapraszam na babeczki. Tym razem twarogowe z gruszką, polane czekoladą
i posypane orzeszkami. Pomysł podsunął mi Cookpad i wyzwanie 3 składniki :)
Kiedy zobaczyłam składniki na ten tydzień, od razu do głowy przyszły mi babeczki.
Można tu sporo pokombinować z dodatkami. Wyszło smacznie.
Babeczki są miękkie, nawet na drugi dzień. Jeśli chcecie spróbować,
to zapraszam po przepis :)
Z podanych składników, wyszło mi 16 babeczek.
Składniki:
250 g. twarogu
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1 gruszka
Dodatkowo:
1/2 tabliczki czekolady deserowej
2-3 łyżki mleka
garść orzechów ziemnych
Wykonanie:
Gruszkę obrać i pokroić w małą kostkę.
Twaróg zblendować. Dodać cukier i jajka.
Zmiksować. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia, olej i mleko.
Ponownie zmiksować do połączenia składników.
Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami.
Na wierzchu każdej babeczki ułożyć kilka kawałków gruszki. Lekko docisnąć.
Nie dawajcie za dużo gruszki, 4-5 małych kosteczek wystarczy.
Gotowe babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35-40 minut.
Do suchego patyczka.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodając mleko.
Orzechy posiekać nożem, lub rozbić tłuczkiem przez ściereczkę.
Wystudzone babeczki udekorować polewą czekoladową i posypać
rozdrobnionymi orzeszkami.
Bardzo lubimy takie małe łakocie :-)
OdpowiedzUsuńMy też bardzo lubimy:)
Usuń