niedziela, 26 lipca 2020

Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem.





Dziś częstuję drożdżówkami. Bardzo lubię, takie zawijane bułeczki. 
Szybki się je robi, są smaczne i ładnie wyglądają. 
Akurat te drożdżówki, zrobiłam z myślą o Cookpad. To moja odpowiedź 
na wyzwanie 3 składniki z tego tygodnia. 
Miał być twaróg, jagody i mięta. Są drożdżówki z twarogiem i jagodami 
z miętowym lukrem. Powiem Wam, że to naprawdę pyszne połączenie. 
Lukier miętowy na lato, jest super. Powoduje, że bułeczki są lekko orzeźwiające. 
Spróbujcie koniecznie :)


Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
25 g. drożdży
3 szklanki mąki
2 jajka
100 g. masła.

Masa twarogowa:
250 g. twarogu
2 łyżki budyniu
2 łyżki cukru
1 żółtko

Dodatkowo:
1 szklanka jagód

Lukier:
2 łyżki suszonych liści mięty
gorąca woda
5-6 łyżek cukru pudru

Wykonanie:
Masło roztopić. Zostawić do przestudzenia.
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. 
Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i wbić jajka. 
Wymieszać. Na koniec wlać roztopione i wystudzone masło. 
Wyrobić gładkie ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.


Przygotować masę twarogową.
Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. 
Dodać cukier, budyń w proszku i żółtko. Ponownie rozgnieść widelcem i wymieszać.


 
Jagody oczyścić i umyć.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. 
Delikatnie zagnieść i rozwałkować na prostokąt.
Na ciasto wyłożyć masę twarogową i rozsmarować. Następnie wyłożyć jagody. 



Ciasto zawinąć jak roladę. Następnie pokroić w plastry. 




Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Zostawić na 15 minut do napuszenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20 minut.


Suszone liście mięty włożyć do filiżanki. Zalać wrzątkiem do 1/3 wysokości. 


Przykryć i odstawić do wystudzenia. Kiedy wystygnie, przecedzić przez sitko.
Dwie łyżki naparu, wlać do miseczki. Dodać cukier puder i mieszać 
do powstania gładkiego lukru.

 
Wystudzone bułeczki, polukrować.




2 komentarze: