Dziś częstuję drożdżówkami. Bardzo lubię, takie zawijane bułeczki.
Szybki się je robi, są smaczne i ładnie wyglądają.
Akurat te drożdżówki, zrobiłam z myślą o Cookpad. To moja odpowiedź
na wyzwanie 3 składniki z tego tygodnia.
Miał być twaróg, jagody i mięta. Są drożdżówki z twarogiem i jagodami
z miętowym lukrem. Powiem Wam, że to naprawdę pyszne połączenie.
Lukier miętowy na lato, jest super. Powoduje, że bułeczki są lekko orzeźwiające.
Spróbujcie koniecznie :)
Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
25 g. drożdży
3 szklanki mąki
2 jajka
100 g. masła.
Masa twarogowa:
250 g. twarogu
2 łyżki budyniu
2 łyżki cukru
1 żółtko
Dodatkowo:
1 szklanka jagód
Lukier:
2 łyżki suszonych liści mięty
gorąca woda
5-6 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Masło roztopić. Zostawić do przestudzenia.
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier.
Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i wbić jajka.
Wymieszać. Na koniec wlać roztopione i wystudzone masło.
Wyrobić gładkie ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotować masę twarogową.
Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem.
Dodać cukier, budyń w proszku i żółtko. Ponownie rozgnieść widelcem i wymieszać.
Jagody oczyścić i umyć.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Delikatnie zagnieść i rozwałkować na prostokąt.
Na ciasto wyłożyć masę twarogową i rozsmarować. Następnie wyłożyć jagody.
Ciasto zawinąć jak roladę. Następnie pokroić w plastry.
Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić na 15 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20 minut.
Suszone liście mięty włożyć do filiżanki. Zalać wrzątkiem do 1/3 wysokości.
Przykryć i odstawić do wystudzenia. Kiedy wystygnie, przecedzić przez sitko.
Dwie łyżki naparu, wlać do miseczki. Dodać cukier puder i mieszać
do powstania gładkiego lukru.
Wystudzone bułeczki, polukrować.
Wyglądają pięknie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń