Co robi mama, kiedy synowi zachce się sernika? Oczywiście piecze sernik :)
Żeby było szybciej, zrobiłam bez spodu. Żeby było trochę inaczej, na wierzchu
ułożyłam borówki. Do tego sernika, dodałam 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
zawsze dodaje 2 łyżki. Wtedy sernik jest delikatniejszy. Ten był bardziej zwarty,
ale smaczny. Zależy co kto lubi.
Składniki:
1 kg twarogu, lub sera w wiaderku
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
6 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
100 g. masła
borówki
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania sernika
Wykonanie:
Masło roztopić i zostawić do wystudzenia.
Twaróg zmielić trzykrotnie.
Do zmielonego twarogu dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Utrzeć.
Następnie wsypać mąkę i dodać sok z cytryny. ponownie chwilę utrzeć.
Na koniec dodać roztopione i wystudzone masło. Utrzeć, żeby składniki się połączyły.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować margaryną
i posypać bułką tartą. Do tak przygotowanej tortownicy, przełożyć masę serową.
Na wierzch wyłożyć borówki. Lekko docisnąć.
Wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec
1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik
na 2-3 godziny do przestudzenia.
Po wystudzeniu, posypać cukrem pudrem.
Cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPyszny sernik wyszedł :-)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj robię sernik z rodzynkami, ale borówki mogą je zastąpić :D
OdpowiedzUsuńW sezonie owocowym, czemu nie? :)
Usuńudany ,pychota .
OdpowiedzUsuń