czwartek, 9 lipca 2020

Sernik z borówkami.





Co robi mama, kiedy synowi zachce się sernika? Oczywiście piecze sernik :) 
Żeby było szybciej, zrobiłam bez spodu. Żeby było trochę inaczej, na wierzchu 
ułożyłam borówki. Do tego sernika, dodałam 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
zawsze dodaje 2 łyżki. Wtedy sernik jest delikatniejszy. Ten był bardziej zwarty, 
ale smaczny. Zależy co kto lubi.  


Składniki:
1 kg twarogu, lub sera w wiaderku
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
6 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
100 g. masła
borówki

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania sernika

Wykonanie:
Masło roztopić i zostawić do wystudzenia.
Twaróg zmielić trzykrotnie.
Do zmielonego twarogu dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Utrzeć. 
Następnie wsypać mąkę i dodać sok z cytryny. ponownie chwilę utrzeć. 
Na koniec dodać roztopione i wystudzone masło. Utrzeć, żeby składniki się połączyły. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką.

 
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować margaryną 
i posypać bułką tartą. Do tak przygotowanej tortownicy, przełożyć masę serową. 


Na wierzch wyłożyć borówki. Lekko docisnąć.

 
Wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec 
1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik 
na 2-3 godziny do przestudzenia. 


Po wystudzeniu, posypać cukrem pudrem.









6 komentarzy: