Kto lubi pizzę? Pewnie większość z Was :) Moja rodzinka uwielbia.
Powiem Wam, że od jakiegoś czasu, zawsze w sobotę robię pizzę.
Mamy takie pizzowe soboty :) Mam piekarnik z funkcją pizza. Piekę w nim pizzę
w temperaturze 310 stopni. Wystarczy 6 minut. Pizza przepyszna.
Tym razem upiekłam pizzę w normalnej temperaturze, ponieważ
chciałam podzielić się z Wami przepisem, a nie każdy ma taki piekarnik.
Dodatki, oczywiście według uznania, ale polecam wypróbować właśnie taką z bobem.
Smakuje naprawdę bardzo dobrze.
Podaję składniki na 1 pizzę.
Składniki:
10 g. drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody z mlekiem (pół na pół)
na czubku łyżeczki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Szybki sos:
3 łyżeczki keczupu (miałam swojski z cukinii)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 ząbka czosnku
sól, pieprz, oregano, bazylia
Dodatki:
80 g. piersi z kurczaka
40 g. bobu ugotowanego i obranego
100 g. sera żółtego
1 pieczarka pokrojoną w plasterki
kilka plasterków cebuli
kawałek papryki, pokrojonej w paski
kilka listków bazylii
Wykonanie:
Drożdże i cukier wymieszać w wodzie z dodatkiem mleka. Dodać mąkę sól i oliwę.
Wyrobić robotem lub ręcznie, na gładkie ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić
na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotować sos pomidorowy.
Keczup wymieszać z koncentratem.Dodać przeciśnięty czosnek i przyprawy.
Wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić tak jak lubicie i usmażyć
na niewielkiej ilości oleju.
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść.
Blaszkę do pizzy, nasmarować niewielką ilością oleju. Położyć na niej ciasto,
delikatnie spłaszczyć. Wierzch ciasta też posmarować olejem.
Zostawić na 10 minut. Następnie pizzę posmarować sosem pomidorowym,
zostawiając wolne brzegi.
Na sos posypać utarty ser. Na ser wyłożyć dodatki, oprócz bazylii.
Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i piec 12-13 minut.
Na upieczonej pizzy, ułożyć świeże listki bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz