Dawno nie było, nowego przepisu na chleb. Oto jest :) Nic specjalnego,
zwykły chleb pszenny z dodatkiem słonecznika, ale swojski. Jaki by nie był,
zrobiony samodzielnie bardzo cieszy. Dla mnie to już normalne, że jemy
tylko swojski chleb. Mąż się śmieje, że jak u kogoś je chleb ze sklepu,
to dla niego atrakcja :) W domu tego nie ma :)
Jeszcze Wam podpowiem, że możecie dodać do tego chleba, 2 łyżki oleju.
Ja czasem dodaję, a czasem nie. Tym razem nie dodałam, dlatego w przepisie
tez nie napisałam.
Składniki:
320 g. wody
20 g. drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g. mąki pszennej (miałam typ 650)
1 łyżeczka soli
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
5 łyżek słonecznika
Wykonanie:
Wodę wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Następnie wsypać mąkę, sól, siemię i słonecznik.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.
Następnie przełożyć ciasto do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej
bułką tartą.Wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem.
Lekko docisnąć słonecznik.
Ponownie zostawić na 20 minut, żeby chlebek podrósł do brzegów foremki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 1 godzinę.
Przed włączeniem piekarnika, na jego dnie ustawiłam blaszkę i wlałam szklankę wody.
Zanim włożyłam chleb, spryskałam jeszcze piekarnik wodą.
Upieczony chleb, wyciągnąć z blaszki, od razu po wyjęciu z piekarnika.
Uwielbiam domowe pieczywo, a Twój chlebek wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPięknie wygląda, musi być pyszny. Uwielbiam pieczywo z ziarnami, też często robię ze słonecznikiem, ale lubię też z sezamem :)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo najlepsze, bardzo lubię chlebek ze słonecznikiem i bułki.
OdpowiedzUsuń