poniedziałek, 29 czerwca 2020

Ciasto straciatella z wanilią i borówkami.





Zwykle ciasto ucierane, a ma w sobie to coś. W środku znajdziecie borówki 
i kawałki czekolady. Dodatek prawdziwej wanilii, też robi swoje. Wszystko razem, 
smakuje naprawdę dobrze. Wierzch posypałam cukrem pudrem, ale można zrobić 
polewę czekoladową. To już według gustu. 

Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
szczypta soli
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
laska wanilii
1 tabliczka czekolady gorzkiej
borówki ( miałam opakowanie 125 g.)

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
Czekoladę pokroić ostrym nożem na drobne kawałki.

 
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i nożem wydrążyć ziarenka że środka.
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku.
Kiedy składniki się połączą dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia, 
oraz ziarenka wanilii. 


Ponownie utrzeć do połączenia składników. 
Wsypać posiekaną wcześniej czekoladę i wymieszać.


Tak przygotowane ciasto, przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną 
i posypanej bułką tartą. Na wierzchu poukładać borówki, lekko dociskając.



Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 60 minut.
Po wystudzeniu, posypać cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza