sobota, 13 czerwca 2020

Rolady schabowe w sosie.





Rolady, kluski śląskie i czerwona kapusta. Dla mnie, idealny zestaw obiadowy. 
Najczęściej rolady robię ze schabu, bo takie lubimy najbardziej. 
Do środka rolady, wkładam kawałek ogórka kiszonego, kawałek cebuli 
i boczek, lub kabanosy. Tym razem dodałam kabanosy. 


Składniki:
600 g. schabu
1 cebula
2 średnie ogórki kiszone
2 kabanosy
musztarda

Na sos:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
3-4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 szklanki wody

Dodatkowo:
trochę oleju do obsmażenia mięsa
50 g. masła do smażenia cebuli
1 łyżka maki do zagęszczenia sosu

Schab pokroić w plastry i cienko rozbić tłuczkiem. U mnie wyszło 6 plastrów.


Następnie plastry schabu, posmarować musztardą, na to wyłożyć po kawałku cebuli, 
ogórka i kabanosa. 


Zawinąć w roladę i spiąć wykałaczką z dwóch stron.



Na głębokiej patelni rozgrzać olej. 


Podsmażyć rolady, po kilka minut z każdej strony. Pod koniec smażenia na wolne miejsce, 
na patelni wsypać paprykę, żeby się chwilkę podsmażyła. Uważajcie, żeby nie przypalić. 
Następnie na patelnię wlać, gorącą wodę. 


Dodać liście laurowe, ziele angielskie i resztę przypraw. 
Przykryć i zmniejszyć gaz do minimum. 
Cebulę podsmażyć na maśle, na osobnej patelni. Pod koniec smażenia, 
dodać drobno pokrojony czosnek. Następnie cebulę z czosnkiem dodać do sosu. 
Dusić pod przykryciem, około godzinę i 15 minut. 
W międzyczasie można jeszcze podlać wodą, ale to już jak uważacie. 
Jeśli trzeba, to sos jeszcze przyprawić do smaku. Nie podaje dokładnej ilości soli
i pieprzu, bo każdy lubi inaczej przyprawione.
Wyjąć mięso na talerz. W małej ilości zimnej wody, rozrobić łyżkę mąki . 
Wlać do sosu, mieszając, żeby nie powstały grudki. Wyciągnąć kulki ziela i liście laurowe. 
Sos można dodatkowo zblendować. Ja tak czasem robię, żeby był gładki, 
bez pływającej cebuli. Ponownie włożyć rolady do sosu i podgrzać. 








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza