piątek, 22 lipca 2022

Rollsy ze szpinakiem.

 


Dziś mam dla Was pyszne rollsy. To znaczy przepis na pyszne rollsy, bo nie ma 
po nich śladu. Zostały tylko zdjęcia :) 
Świetnie sprawdzą się jako przekąska, podane z sosem czosnkowym. 
Idealne będą też do grilla. Smakują na ciepło i na zimno.
Pozostają miękkie nawet na drugi dzień i można je też mrozić. 
Po rozmrożeniu 10 minut w nagrzanym piekarniku i są jak świeżo upieczone. 


Składniki:
150 g. ciepłej wody
25 g. drożdży
1/3 łyżeczki cukru
350 g. mąki pszennej + mąka do podsypywania 
1/2 łyżeczki soli
50 g. oleju
1 jajko

Farsz:
200 g. serka śmietankowego (miałam łaciaty)
150 g. szpinaku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz 
1 łyżeczka masła do smażenia szpinaku 

Dodatkowo:
1 jajko + łyżka mleka

Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać drożdże i cukier. 
Wymieszać i zostawić na 10-15 minut.
Następnie wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i olej.


Wyrobić ciasto robotem, lub mikserem z hakami.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 


W międzyczasie przygotować farsz.
Na patelni roztopić łyżeczkę masła, dodać szpinak i smażyć, aż zwiędnie. 
Zostawić do wystudzenia.
Przestudzony szpinak pokroić.

Serek przełożyć do miski, dodać pokrojony szpinak i czosnek przeciśnięty 
przez praskę. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Jeszcze raz krótko zagnieść. 
Jeśli będzie się mocno kleić to podsypać trochę mąką. 
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie przeciąć nożem wzdłuż na pół,
a później każdą połowę na osiem części. 


Każdą część ciasta dodatkowo rozciągnąć delikatnie na szerokość. 
Posmarować farszem i zawinąć w rulon. 




Gotowe rollsy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Sklejeniem do dołu.

W miseczce wymieszać jajko z mlekiem. Posmarować wierzch rollsów.
Zostawić jeszcze na 10 minut do napuszenia.


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni 25-30 minut, 
do zarumienienia. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz