Tarta rustykalna to pyszne ciasto które przygotujecie bardzo szybko. Zawsze kiedy
macie ochotę na coś słodkiego. Wczoraj właśnie naszła mnie taka ochota.
Zagniotłam ciasto wyłożyłam owoce, upiekłam i mogłam się zajadać pysznym ciachem.
Żeby zrobić taką tartę nie potrzebujecie nawet formy do tarty.
Wystarczy rozwałkować ciasto i zagiąć brzegi.
Teraz jest dobry czas na pieczenie takich ciast, bo mamy pod dostatkiem
świeżych owoców.
Moja tarta po zagięciu rogów ma średnicę 23 cm.
Składniki:
200 g. mąki pszennej tortowej + mąka do podsypywania
3 łyżki cukru pudru
100 g. masła
1 jajko
Nadzienie:
250 g. wypestkowanych czereśni
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
Dodatkowo:
1 łyżeczka kaszy manny
cukier puder do posypania tarty
Wykonanie:
Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem.
Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem.
Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć ją w folię spożywczą.
Następnie schłodzić, około godzinę w lodówce.
Wypestkowane czereśnie przełożyć do miski. Dodać mąkę ziemniaczaną,
cukier puder i ekstrakt migdałowy. Wszystko razem wymieszać.
Schłodzone ciasto przełożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na kształt koła,
podsypując mąką (wałkujemy na papierze ponieważ będzie nam łatwiej
przenieść tartę na blaszkę).
Rozwałkowane ciasto posypać kaszą manną, wyłożyć czereśnie, tak żeby brzegi
na kilka centymetrów pozostały wolne.
Następnie zagiąć brzegi ciasta do środka. Ciasto może pękać, ale to nie szkodzi.
Moje też pękało, a po upieczeniu wygląda całkiem fajnie.
Tarta rustykalna nie jest idealna :)
Tartę razem z papierem przełożyć na blaszkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 35-40 minut.
Wystudzoną tartę posypać cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu
No to ja żyjąc na wsi powinnam taką rustykalną upiec :-) Tym bardziej, że wygląda baaardzo stylowo!
OdpowiedzUsuńWygląda fajnie, ale smakuje jeszcze fajniej:) Zrób koniecznie:)
UsuńTo byłam ja, Marzynia :-)
OdpowiedzUsuń