sobota, 16 lipca 2022

Drożdżówki z serem

 



Drożdżówki z serem. Pyszne, mięciutkie. Idealne na drugie śniadanie, albo na deser. 
Do kawy, herbaty, lub mleka. Drożdżówki sprawdzą się zawsze i wszędzie. 
Moje drożdżówki posypałam cukrem pudrem, ale można polać je lukrem. 


Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 pełne łyżki cukru
25 g. drożdży
350 g. mąki pszennej 
szczypta soli
1/4 szklanki oleju
1 jajko

Ser:
250 g. twarogu
1 żółtko (białko odłożyć do posmarowania bułek)
1 łyżka budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)

Dodatkowo:
1 białko 
1 pełna łyżka cukru
cukier puder do posypania bułeczek

Wykonanie:
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i drożdże. 
Wymieszać i zostawić na 10-15 minut. 
Po tym czasie wsypać mąkę, sól, dodać jajko i olej. 


Wyrobić ciasto robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 


W międzyczasie przygotować ser. 
Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt. 
Na ciasto wyłożyć ser i rozsmarować. 


Cześć ciasta złożyć wzdłuż do połowy, nakryć drugą częścią ciasta. Lekko docisnąć.



Następnie pokroić na 10 części. 


Każdą część ciasta skręcić na 2 lub 3 razy i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem 
do pieczenia. 


Białko wymieszać z cukrem. 
Posmarować drożdżówki i zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 25-30 minut. 


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz