wtorek, 26 lipca 2022

Ciastka czekoladowe

 


Warto mieć w domu swojskie ciasteczka. Przechowywane w puszce czy słoiku 
długo zachowują świeżość. Dobrze mieć je pod ręką, kiedy zechce nam się słodkości 
do kawy czy herbaty. Przydadzą się też dla niespodziewanych gości. 
Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka czekoladowe. 
Spróbujcie koniecznie, bo smakują obłędnie. 
Z podanych składników zrobiłam 35 ciasteczek. 
Inspiracja, Pysznie czy przepysznie.

Składniki:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g. czekolady mlecznej 

Wykonanie:
Czekoladę pokroić nożem na mniejsze kawałki.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować 
na wolnych obrotach.
Następnie wsypać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. 


Zmiksować do połączenia składników, najlepiej hakami bo ciasto zrobi się gęste. 
Na koniec dodać pokrojoną czekoladę i zagnieść ciasto ręką. 



Dłonie zwilżyć olejem. Odrywać po kawałku ciasta i formować kulki 
wielkości orzecha włoskiego. 


Kulki układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć.


Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni 
i piec 15-17 minut. 


Po upieczeniu ciasteczka zostawić na blaszce do wystudzenia. 
Dopiero wtedy ściągać z blaszki. 






Przepis w Waszym wykonaniu.



2 komentarze: