Idąc śladami Dagmary, która na kolejnej lekcji kursu kulinarnego, pokazała nam
jak zrobić pastę warzywną, ja też takową poczyniłam :) Oczywiście nie byłabym sobą,
gdybym nie zrobiła po swojemu :) Tak czy siak, pasta jest pyszna.
Nawet mój wybredny mąż, zajadał ze smakiem i chwalił, że jest pyszna.
Najpierw nie chciał nawet spróbować, bo zawsze kręci nosem na warzywa,
a tu proszę. Udało mi się go namówić i tak mu posmakowało, że zachwalał,
jakie to dobre :) Zrobiłam do tego swojskie bułeczki, które były uzupełnieniem
całości. Po prostu poezja...
Składniki:
200 g .dyni obranej i pokrojonej
200 g. cukinii obranej i pokrojonej
1 papryka czerwona
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
papryka słodka
papryka ostra
masło do smażenia
Wykonanie:
Dynię i cukinię obraną i pozbawioną miąższu, pokroić na mniejsze kawałki.
Resztę warzyw obrać, umyć i również pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni roztopić masło. Wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć.
Następnie dodać pokrojony czosnek. Smażyć jeszcze chwilę i dodać resztę warzyw.
Przyprawić solą pieprzem i papryką.
Patelnię z warzywami nakryć pokrywką i dusić 20-25 minut, do miękkości warzyw.
Co jakiś czas zamieszać. W międzyczasie można podlać trochę wodą,
żeby warzywa się nie przypaliły.
Kiedy warzywa lekko przestygną, zblendować je na gładką masę.
Jeśli trzeba, doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz