Znacie kotlety siekane? Pewnie tak, bo to żadna nowość. Ja zrobiłam wersję
z kaparami. Dzięki temu dodatkowi kotlety zyskały fajny smak.
Jeśli nie lubicie kaparów, to można je pominąć, lub zamienić na przykład,
na szczypiorek. Kotleciki same w sobie, są delikatne i soczyste.
Dodatkowo są proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie się sprawdzą
na szybki obiad.
Z tej porcji składników, zrobiłam 8 małych kotletów.
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka (moja ważyła 400 g.)
1 jajko
1 łyżka gęstej śmietany (użyłam 18 %)
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaparów
sól, pieprz,
Wykonanie:
Pierś pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski i dodać resztę składników.
Wszystko razem wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, tak żeby pokrywał całą powierzchnię. Wykładać łyżką małe kotleciki.
Smażyć po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu
na ręczniku papierowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz