środa, 7 października 2020

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.

 




Zapraszam na drożdżowe ze śliwkami. Oczywiście możecie zamienić śliwki 
na inne owoce, ale akurat mamy sezon  więc myślę, że trzeba korzystać. 
Ja bardzo lubię ciasta że śliwkami. Dlatego w sezonie często je robię. 
Wam również polecam :) Z białek które zostaną, możecie zrobić pyszne rogaliki.
Przepis znajdziecie tu.


Składniki:
1 szklanka ciepłego mleka
50 g. drożdży
1/2 szklanki cukru
500 g. mąki pszennej tortowej
70 g. masła
1 jajko
2 żółtka
Śliwki

Na kruszonkę:
50 g. masła
5 łyżek mąki
4 łyżki cukru

Wykonanie:
Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka. Dodać cukier i wymieszać. 
Zostawić na 10-15 minut. 

Masło roztopić.

Następnie do zaczynu drożdżowego wsypać mąkę, dodać jajko i żółtka. 
Na koniec wlać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić robotem, 
lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić 
na pół godziny, żeby ciasto podrosło. Następnie przełożyć ciasto na blaszkę 
wyłożoną papierem do pieczenia. Ja wyłożyłam tylko spód.


Ponownie zostawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.


Śliwki umyć i wypestkować. Połówki śliwek układać na cieście, skórką do dołu. 
Składniki na kruszonkę włożyć do miski. Rozgnieść palcami. 
Gotowa kruszonką posypać ciasto. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, 45-50 minut.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza