Ciekawa jestem co przeważnie robicie z rosołu? Podejrzewam, że królową
pomidorową. Ja też :) Tym razem zrobiłam krem z dyni. Był to kolejny temat,
kursu kulinarnego Cookpad i Dagmary :) To jest moja wersja tej pysznej zupy.
Sprawdźcie koniecznie, czy będzie Wam smakować :) Korzystajcie, bo trwa
sezon na dynię. Jeśli lubicie dynię, to możecie zrobić z niej puree, zamrozić
i korzystać, przez cały rok. Przepis na puree znajdziecie tu
Składniki:
1 mała dynia Hokkaido około 1 kg (po obraniu i wydrążeniu środka,
zostało mi 650 g. dyni i tyle wykorzystałam do mojej zupy)
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 litr rosołu
sól, pieprz
szczypta imbiru
Do dekoracji:
zielona pietruszka
pestki dyni
Wykonanie:
Dynie umyć, przekroić na ćwiartki. Wydrążyć środki, następnie pokroić
na mniejsze kawałki i obrać skórkę.
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę również obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Warzywa włożyć do garnka, zalać rosołem, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki
cebulę i obrany ząbek czosnku. Zagotować.
Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. U mnie, 25 minut.
Kiedy warzywa będą już miękkie, wyłączyć gaz. Zblendować zupę na gładki krem.
Doprawić solą, pieprzem i imbirem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz