czwartek, 26 stycznia 2023

Mini kotleciki z piersi kurczaka.

 


Małe kotleciki drobiowe, które można podać na obiad, ale super sprawdzą 
się też jako przekąska. Idealne na jeden kęs. 
Dzieci, na pewno zjedzą je ze smakiem. 
Robiłam już takie kotleciki z dodatkiem szpinaku, tym razem dodałam 
tylko przyprawy i szczypiorek. 
Z podanych składników zrobiłam 28 kotlecików.

Składniki:
600 g. piersi z kurczaka
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli (na początek)
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
2 łyżki pokrojonego szczypiorku 
pieprz
2 łyżki bułki tartej 

Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia kotlecików
olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso zmielić. Dodać jajko, bułkę tartą, szczypiorek, czosnek przeciśnięty 
przez praskę i przyprawy. 
Jeśli chodzi o sól, to na początek wsypałam pół łyżeczki, później 
jeszcze trochę dosypałam. 


Przyprawy oczywiście możecie dodać według swojego gustu. 

Mięso wymieszać z dodatkami, następnie wyrobić chwilę dłonią. 


Wstawić do lodówki co najmniej na godzinę. U mnie było w lodówce przez noc. 

Dłonie moczyć w wodzie i formować z mięsa małe kulki. Obtaczać je w bułce tartej. 


Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. 







poniedziałek, 23 stycznia 2023

Niby pączki na serku waniliowym.

 


Pyszne małe pączusie, które przygotujecie w kilka minut. 
Wystarczy składniki wymieszać w misce, a później już tylko usmażyć. 
Pamiętam jak dawno temu ciocia dała mi przepis, to robiłam je bardzo często. 
Później jakoś o nich zapomniałam. Może to i dobrze, bo zatęskniłam i zjadłam 
z większym apetytem :)
W starym zeszycie z przepisami mam je zapisane, jako "niby pączki".
Takie pączusie, świetnie się sprawdzą również na Tłusty Czwartek. 
Jeśli nie czujecie się dobrze w przygotowaniu tradycyjnych pączków, lub nie macie 
czasu na ich przygotowanie, to myślę, że te "niby pączki" też będą super. 


Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego (miałam swojski)
3 jajka
1 serek homogenizowany waniliowy (150g.)
1 łyżeczka octu 

Dodatkowo:
1 litr oleju do smażenia
cukier puder do posypania pączusiów

Wykonanie:
Mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypać do miski. 
Wymieszać i dodać ocet, jajka i serek.


Wszystko razem wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły.


W głębokiej patelni rozgrzać olej.  
Małą łyżeczkę moczyć w oleju, nabierać porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki 
wykładać na gorący olej. Smażyć pączusie na rumiano, na niewielkim gazie. 


Nie należy jednorazowo wykładać za dużo pączków, powinny luźno pływać. 
Będą się same obracać. 

Usmażone pączusie odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. 


Gotowe pączusie posypać cukrem pudrem. 







środa, 18 stycznia 2023

Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym.

 


Drożdżówka jest dobra na wszystko :) Przynajmniej dla mnie. 
Nie ważne czy na słodko, czy na słono. Uwielbiam ciasto drożdżowe robić 
i uwielbiam jeść. 
Dziś mam dla Was przepis na słodko. 
Słodkie ciasto drożdżowe, posmarowałam kremem czekoladowym zawinęłam, 
upiekłam i mogłam zachwycać się jego smakiem. 
Do kawy, herbaty, lub mleka idealne. 


Składniki:
150 g. mleka ciepłego
40 g. drożdży
3 pełne łyżki cukru
500 g. mąki pszennej tortowej
2 jajka
100 g. oleju 

Dodatkowo:
3-4 łyżki kremu czekoladowego (u mnie Nutella)
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i drożdże. 
Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. 
Następnie wsypać mąkę, dodać jajka i wlać olej. Wyrobić ciasto. 
Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. 


Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt.


Posmarować cienko kremem czekoladowym, zostawiając wolne brzegi. 
Jeśli kremu będzie za dużo, to może wyjść zakalec. 


Tak przygotowane ciasto zawinąć w roladę.



Przeciąć ją wzdłuż na pół, tak żeby z jednej strony zostało 1-1,5 cm nie rozcięte. 


Następnie przecięte kawałki ciasta zaplątać ze sobą na przemian. 



Końcówkę ciasta zlepić. 


Obie końcówki podwinąć pod spód i przełożyć ciasto do keksówki 
wyłożonej papierem do pieczenia. 
Ciasto w keksówkach zostawić jeszcze na 30- 40 minut do ponownego wyrośnięcia. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 30-35 minut. 


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Można też polać lukrem. 







sobota, 14 stycznia 2023

Krokiety ze szpinakiem i serem.

 


Krokiety zawsze świetnie się sprawdzą, czy to na obiad, czy na imprezę. 
Dziś mam dla Was przepis na krokiety ze szpinakiem i serem, a raczej dwoma 
rodzajami sera. Użyłam sera feta i żółtego sera mozzarella. Szpinak i ser feta 
to dla mnie idealne połączenie, uwielbiam... 
Ser żółty dodany do farszu, nadaje mu fajnej aksamitnej konsystencji. 
Krokiety zawinęłam w inny sposób niż tradycyjny. Zawijam tak krokiety 
już od jakiegoś czasu i jest to bardzo wygodne. Można je pokroić na dowolną wielkość.
Na blogu są już krokiety zawijane w ten sposób. Kto śledzi blog, to na pewno zauważył. 
Sprawdźcie przepis. 


Składniki:
Naleśniki:
2 jajka
szczypta soli
szczypta cukru
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju
1 czubata szklanka mąki pszennej

Farsz:
400 g. szpinaku świeżego
1/2 łyżki miękkiego masła 
150 g. sera feta
150 g. sera żółtego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Do panierowania:
3 jajka
sól, pieprz
mąka 
bulka tarta

Dodatkowo:
olej do smażenia 

Wykonanie:
Jajka wbić do miski. Wlać mleko i wodę gazowaną, dodać cukier i sól. 
Wymieszać trzepaczką. Wsypać mąkę i wlać olej. 
Ponownie wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek. 
Można to zrobić mikserem, ale ja zawsze do naleśników używam trzepaczki. 

Ciasto na naleśniki odstawić na 15 minut żeby odpoczęło. 


Po tym czasie rozgrzać patelnię z kilkoma kroplami oleju. 
Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, chochelką nalewać ciasto 
tak żeby pokryło dno patelni. Smażyć z obu stron na średnim gazie cienkie naleśniki. 
Wyszło mi 9 sztuk. 


Masło roztopić na patelni, wrzucić szpinak. Najpierw połowę, a jak zmniejszy 
objętość to dołożyć resztę. Smażyć, aż zwiędnie. 
Następnie wyłączyć gaz i zostawić do wystudzenia. 
Kiedy ostygnie, drobno go pokroić. 


Przełożyć do miski. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokruszony ser feta 
i ser żółty utarty na tarce. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. 


Na desce ułożyć 3 naleśniki, tak żeby nachodziły na siebie.


Następnie wyłożyć 1/3 farszu i zawinąć jak roladę. 




Pokroić na mniejsze kawałki. Tak samo zawinąć resztę naleśników. 


U mnie wyszło 6 niedużych krokietów z jednej rolady.

W misce wymieszać widelcem jajka, przyprawić delikatnie solą i pieprzem. 

Krokiety obtaczać w mące, jajku, a następnie w bułce tartej. 


Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. 







środa, 11 stycznia 2023

Tarta z jabłkami, orzechami i kruszonką.

 


Kruche ciasto wypełnione jabłkami, a na wierzchu orzechy i kruszonka. 
Oto pyszna tarta.  Idealna dla gości, lub kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego.  
Nie jest trudna w wykonaniu. Jeśli macie gotowy mus jabłkowy w słoiku, to zrobicie 
ją jeszcze szybciej. Bardzo polecam, jest na prawdę pyszna. 


Składniki:
200 g. mąki pszennej tortowej
50 g. cukru pudru 
100 g. masła
1 jajko

Jabłka:
1 kg. jabłek (waga przed obraniem)
4 łyżki wody
3 łyżki cukru (zależy od słodkości jabłek)
1 łyżka soku z cytryny 
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki zimnej wody 

Dodatkowo:
2 garście orzechów włoskich 

Kruszonka:
50 g. masła
70 g. mąki pszennej
50 g. cukru 

Wykonanie:
Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło 
i posiekać nożem. 
Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. 
Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. 
Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć 
ją w folię spożywczą. 


Następnie schłodzić w lodówce, 30-40 minut. Po tym czasie, przełożyć ciasto 
na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na kształt koła. 


Formę do tarty (miałam 28 cm.) nasmarować masłem i posypać mąką.
Rozwałkowane ciasto przełożyć delikatnie do formy, wykleić spód i brzegi. 
Spód ponakłuwać widelcem. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 15-20 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia. 


Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć 
do garnka z grubym dnem. Dodać cukier i 4 łyżki wody. Podgrzewać na małym gazie. 
Smażyć aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie dodać sok z cytryny. 
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jabłek. Wymieszać. 
Podgrzewać jeszcze chwilkę, dosłownie pół minuty i wyłączyć gaz. 

Składniki na kruszonkę przełożyć do naczynia. Rozcierać palcami, 
aż powstanie kruszonka. 

Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. 

Na podpieczone ciasto wyłożyć usmażone jabłka.


Na jabłka wyłożyć orzechy i posypać kruszonką. 



Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 30-35 minut. 


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.