środa, 30 marca 2022

Tort bezowy.

 


Zapraszam po przepis na tort bezowy. Lubicie? 
Beza jest bardzo fajną bazą do tortów. Wprawdzie jest bardzo słodka, ale krem 
można zrobić bez cukru, lub tak jak ja, dodać tylko jedną łyżkę cukru. 
Duża ilość owoców, będzie idealnie z tą słodkością współgrać. 
Wbrew pozorom, blaty bezowe nie są trudne w przygotowaniu. 
Starałam się dokładnie wszystko opisać. Mam nadzieję, że wszystko 
jest zrozumiałe. 
Jak zawsze, czekam na komentarze i fotki :)

Inspiracja od Pysznie czy przepysznie. 


Składniki:
Blaty bezowe:
6 białek
szczypta soli
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka octu

Krem mascarpone:
400 g. śmietanki 30 %
250 g. serka mascarpone
1 pełna łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
1 tabliczka białej czekolady
dowolne owoce (miałam borówki i truskawki)

Wykonanie:
Dwie blaszki od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. 
Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 20 cm. Odrysowałam talerz.


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 


Kiedy piana będzie ubita, dodawać po łyżce cukier. 


Po dodaniu każdej porcji cukru chwilę miksować, żeby cukier się rozpuścił. 
Dopiero wtedy wsypać kolejną łyżkę cukru. 
Po dodaniu całego cukru wlać ocet.  Miksować jeszcze chwilę. 
Piana powinna być gęsta i lśniąca.


Całe ubijanie trwało u mnie prawie pół godziny.
 
Gotową pianę wyłożyć na wcześniej przygotowane okręgi i wyrównać powierzchnię.


Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni. 
Jedną na poziom pierwszy, a drugą na poziom trzeci. 
Po włożeniu blaszek do piekarnika od razu zmniejszyć temperaturę do 100 stopni 
z termoobiegiem i piec 2,5 godziny (u mnie po ustawieniu piekarnika 
na dwa poziomy, automatycznie włącza się grzanie od dołu z termoobiegiem) 

Po wyłączeniu piekarnika, zostawić w nim blaty bezowe do wystudzenia 
nawet na kilka godzin. 
Upiekłam blaty po południu i przez całą noc były w piekarniku. 


Upieczone blaty ostrożnie ściągnąć z blaszek.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 
Miseczkę z połamaną na kawałki czekoladą ustawić na garnku z gotującą wodą 
i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ważne jest, żeby dno miseczki nie dotykało wody. 

Roztopioną czekoladę delikatnie przestudzić, cały czas mieszając. 
Następnie wysmarować blaty bezowe. Jeden od spodu, a drugi od góry. 


Następnie wstawić blaty na chwilę do lodówki. Dzięki temu krem nie rozpuści bezy. 
Moje blaty były w lodówce na czas przygotowania kremu. 

Śmietankę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone. 
Ubijać jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły i powstał gęsty krem. 


Jeden blat ułożyć czekoladą do góry. 


Wyłożyć 3/4 kremu. 


Następnie przykryć drugim blatem, czekoladą do kremu. 
Na wierzch wyłożyć resztę kremu i udekorować owocami. 


Tort przechowywać w lodówce. 












poniedziałek, 28 marca 2022

Chleb na maślance.

 


Moje ostatnie odkrycie. Chlebek na maślance. 
Prosty i szybki w przygotowaniu, a smakuje obłędnie, jak wszystkie domowe chleby. 
Wypatrzyłam go w internecie i musiałem wypróbować. 
Proporcje zrobiłam według siebie. 
Chlebek jest bardzo smaczny, ma miękki i wilgotny miąższ. 
Bardzo Wam polecam swojskie chleby. Zapach podczas pieczenia 
jest wspaniały, a smak.....
Musicie koniecznie spróbować. 


Składniki:
250 g.  maślanki
1/2 szklanki ciepłej wody
25 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
400 g. mąki pszennej typ 650
100 g. mąki żytniej razowej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Wykonanie:
Drożdże i cukier dodać do wody i wymieszać. Odstawić na kilka minut. 
Do miski wlać maślankę (powinna być w temperaturze pokojowej), wsypać 
obie mąki, sól, wlać zaczyn i olej. 
Wyrobić robotem lub mikserem z hakami. Następnie nakryć miskę z ciastem 
na chleb ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 


Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je do keksówki wysmarowanej masłem 
i posypanej mąka. 
Wierzch chleba posmarować maślanką i posypać makiem i sezamem. 


Jeśli nie macie maku i sezamu, to można posypać mąką. 

Tak przygotowany chleb odstawić jeszcze na 15-20 minut, żeby podrósł 
do brzegów foremki.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około 1 godzinę. 
Po upieczeniu od razu wyciągnąć z foremki i wystudzić na kratce. 






piątek, 25 marca 2022

Babka z colą.

 


Babka z colą. Szybka i pyszna. Bez użycia miksera. Cola nie jest wyczuwalna, 
ale dodaje pulchności. Ogólnie babka jest smaczna. 
Zbliżają się święta wielkanocne, więc moją babkę udekorowałam polewą czekoladową 
i przystroiłam kwiatkami cukrowymi i posypką. 
Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, to taka babka będzie jak znalazł na świąteczny stół. 


Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki coli
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pełna łyżka kakao 

Wykonanie:
Jajka wbić do miski, dodać cukier, olej i colę. Wymieszać trzepaczką, lub łyżką. 


Następnie wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. 
Ponownie wymieszać, żeby składniki się połączyły. 


Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50-55 minut. 
Pamiętajcie że czas pieczenia może się różnić. Najlepiej sprawdzić patyczkiem 
czy ciasto jest już upieczone. 

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub udekorować polewą czekoladową. 








 






wtorek, 22 marca 2022

Muffinki z serkiem waniliowym.

 


Zapraszam na pyszne, mięciutkie muffinki. 
Szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy składniki wymieszać łyżką, 
lub trzepaczką. Przełożyć ciasto do foremek i wstawić do piekarnika. 
Moje muffinki posypałam cukrem pudrem, ale można udekorować je polewą 
czekoladową, lub dowolnym kremem.  
Z tej porcji składników zrobiłam 10 muffinek.


Składniki:
2 jajka
1/2 szklanki oleju
3 łyżki cukru
1 serek homogenizowany waniliowy (150 g.)
1/3 łyżeczki pasty waniliowej
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Jajka wbić do miski, dodać olej i cukier. Wymieszać trzepaczką. 
Dodać pastę waniliową i serek waniliowy, ponownie wymieszać. 


Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia. 
Jeszcze raz wymieszać do połączenia składników.  


Gotowe ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, 
do 3/4 wysokości. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 30 -35 minut.


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 






sobota, 19 marca 2022

Chlebek z prażoną cebulką.

 


Domowe pieczywo, to moja słabość. Uwielbiam je piec i uwielbiam jeść. 
Na blogu jest dość dużo przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki. 
Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.  Dziś mam propozycję chleba z dodatkiem 
prażonej cebulki. Jak on ładnie pachnie....
Cebulki nie jest za dużo, jest tylko delikatnie wyczuwalna. 
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało. 
Będzie mi bardzo miło jeśli przyślecie fotki:)


Składniki:
350 g. ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
20 g. drożdży
500 g. mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
2 pełne łyżki prażonej cebulki
3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Wodę wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. 
Wymieszać i zostawić na 10-15 minut. 
Następnie wsypać mąkę, sól, siemię lniane i prażoną cebulkę. 
Na koniec wlać oliwę z oliwek.


Wyrobić robotem lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut. 


Po tym czasie przełożyć ciasto do keksówki wysmarowanej masłem 
i posypanej mąka. Zostawić jeszcze na 15-20 minut, żeby chlebek podrósł 
do brzegów foremki. Dodatkowo można posypać wierzch chleba mąką.


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 1 godzinę. 
Po upieczeniu od razu wyciągnąć z foremki i wystudzić na kratce. 






Chlebek w Waszym wykonaniu :)



czwartek, 17 marca 2022

Rogaliki trzyskładnikowe.

 


Pyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składników. 
Jakiś czas temu były bardzo modne. Ostatnio sobie o nich przypomniałam i zrobiłam. 
Przepis był już na blogu, ale przy okazji postanowiłam go odświeżyć. 
Rogaliki są szybkie i proste do zrobienia,  smakują jak kruche. 
Wystarczy zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Po godzince zawijacie już rogaliki.
Nadziewać można według uznania. Co kto lubi.
Tym razem zrobiłam z nutellą, ale pyszne są z marmoladą, z prażonymi jabłkami, 
z różnego rodzaju dżemami.
Za każdym razem mogą być inne.


Składniki:
3 szklanki mąki (moja szklanka ma 230 ml.)
1 kostka margaryny (250 g.)
1 mała, gęsta śmietana 18% (200 g.)

Dodatkowo:
dowolne nadzienie (u mnie nutella)
cukier puder


Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, wysiekać z margaryna, na koniec dodać
śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. 
Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą
i wstawić na godzinę do lodówki.


Po tym czasie, ciasto podzielić na 4 części.
Każdą część rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów.
Na szerokim brzegu ułożyć nadzienie i zawijać rogaliki.


Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.