piątek, 22 grudnia 2017

10 przepisów na sernik

Sernik to chyba najbardziej popularne ciasto w Polsce. Szczególnie oczekiwany w okresie świątecznym. Pamiętam jak jeszcze moja babcia ucierała ser w makutrze a cały proces wyglądał na bardzo skomplikowany. Często jej pomagałem w tej czynności, ale sam nigdy się nie odważyłem na upieczenie sernika od A do Z. Do czasu, gdy w sklepach pojawiły się zmielone sery w plastikowych pudełkach, gotowe do pieczenia. Do dzisiaj przy świątecznym stole rodzina prowadzi debaty jak powinien wyglądać dobry sernik i czy ten obecny na stole jest wystarczająco dobry. A co jeśli Ci powiem, że jest prostszy sposób na przygotowanie sernika, który zawsze się udaje? A jeśli jeszcze dodam, że jest bardzo dużo rodzajów serników? Gazetkonosz.pl przygotował super ściągę w postaci infografiki, na której przedstawił dziesięć pysznych serników wraz z przepisami. Dwa z nich niepozornie wyglądające, ale smakujące wybornie, to Macha zielona herbata oraz Puszysty sernik japoński. To są moi faworyci. Sernik Zebra oraz Red Velvet pięknie się prezentują, więc jeśli chcesz efektu WOW, nie tylko smakowego, ale i wizualnego, to na pewno się nie zawiedziesz. Ostateczny wybór pozostawiam Tobie. Zapoznaj się ze wszystkimi przepisami i wybierz swój ulubiony.

Przepis na sernik

Przepis na sernik
Gazetkonosz.pl Podziel się z nami swoimi wrażeniami w komentarzu. Czy masz dla nas wskazówki jak ulepszyć powyższe przepisy?

wtorek, 19 grudnia 2017

Biszkoptowa krówka.




Ponieważ tradycyjne ciasto krówka ma dość twarde blaty, wymyśliłam sobie
miękkie, biszkoptowe. Zrobiłam na próbę i wyszło super.
Do biszkoptu dodałam trochę miodu, zmniejszyłam ilość cukru i dodałam odrobinę
kakao dla koloru. Jestem pewna, że ta krówka będzie u nas w domu częstym gościem :)
Wam też polecam. Spróbujcie. Myślę, że tego ciasta nie powstydzilibyście się
na świątecznym stole.


Składniki na biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
1 pełna łyżka miodu (miękkiego)
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao

Żółtka wymieszać z miodem w miseczce.(jeśli miód jest twardy to trzeba go chwilkę
ogrzać w kąpieli wodnej żeby zmiękł)


Białka ubić ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodać cukier, a następnie żółtka z miodem.
Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wysmarowanej margaryną
i posypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut.

Składniki na masę:
1 litr mleka
5 łyżek cukru
1 żółtko
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g. masła
4 łyżki masy krówkowej ( puszka 400 g. resztę masy wykorzystamy na wierzch)

Dodatkowo:
50 g. płatków migdałów

Odlać 1 szklankę mleka, dodać żółtko i obie mąki.
Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek.
Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać mieszankę maki
z mlekiem. Cały czas mieszać żeby nie powstały grudki.
Masę budyniową zostawić do wystudzenia. Co jakiś czas przemieszać żeby
nie zrobiła się skorupa. Można też przykryć folią spożywczą.

Masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce masy budyniowej, cały czas miksując.
Na koniec dodać 4 łyżki masy krówkowej. Zmiksować żeby składniki się połączyły.

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Na jeden blat biszkoptu wyłożyć przygotowaną masę. Przykryć drugim blatem.

Resztę masy krówkowej wstawić razem z puszką do rondelka z wodą i podgrzewać,
aż masa zrobi się lejąca.

Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.

Wierzch ciasta posmarować lejącą masą krówkową  i posypać migdałami.
Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.






czwartek, 14 grudnia 2017

Pierniczki.




W końcu się zabrałam za pieczenie pierniczków. Korzystam z tego
przepisu od kilku lat. Pierniczki są kruche i dobrze smakują już pierwszego dnia.
Można je upiec nawet kilka dni przed świętami.
Jeśli będziecie chcieli skorzystać z przepisu, to jeszcze spokojnie zdążycie.
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam piec pierniczki, a jeszcze bardziej
lubię je lukrować :) Cieszę się przy tym jak dziecko, nawet mój mąż
przy lukrowaniu odnajduje w sobie artystę:)
W części pierniczków zrobiłam dziurki, bo obowiązkowo muszą wisieć na choince.
Tak naprawdę to nie wyobrażam sobie już bez nich świąt.


Składniki:
200 g. masła
340 g. miodu
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
750 g. mąki tortowej + trochę mąki do podsypywania ciasta
2 łyżeczki sody
2 łyżki przyprawy do piernika
1 lub 2 łyżki kakao (zależy czy lubicie mniej czy bardziej ciemne pierniczki)

Składniki na lukier:
1 białko
8 pełnych łyżek cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny

Do białka dodawać po łyżce cukru i sok z cytryny.
Mieszać, aż masa będzie gładka i lśniąca.


Wykonanie:
Masło z miodem i cukrem podgrzać w rondelku, tak żeby składniki się rozpuściły.


Zostawić do przestudzenia.
Jajka i żółtka zmiksować dodać mąkę, sodę, przyprawę do piernika i kakao.
Następnie dodać lekko ciepłe masło z miodem i cukrem.
Chwilę zmiksować mikserem z hakami.
Przełożyć na stolnicę posypaną mąką i zagnieść gładkie ciasto, podsypując mąka
tak żeby dało się zagnieść.( Nie podsypujcie za dużo żeby ciasto nie było za twarde).
Gotowe ciasto podzielić na 3 lub 4 części, (mniejsze części ciasta wygodniej wałkować),
zawinąć w folię aluminiową i wstawić na około 2 godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10 minut.
Uważajcie żeby za bardzo nie przedłużyć czasu pieczenia bo pierniczki będą
twarde i gorzkie.


Dziurki w pierniczkach zrobiłam rurką do napojów.
Najlepiej zrobić to, kiedy pierniki są surowe już na blaszce, albo kiedy są
jeszcze ciepłe po wyciągnięciu z piekarnika.


Ja tym razem zrobiłam na ciepłych piernikach.

Wystudzone pierniki zamknąć w szczelnych puszkach.
Polukrować można już na drugi dzień, ale można też przed samymi świętami.
Wyżej podałam przepis na lukier, ale ilość cukru może być większa lub mniejsza,
w zależności od tego ile "wypije" białko.






poniedziałek, 11 grudnia 2017

Zakwas na barszcz czerwony.



To już prawie ostatni dzwonek na przygotowanie zakwasu na wigilijny barszcz.
Jeśli nigdy tego nie robiliście, to bardzo Was zachęcam.
Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a barszcz z niego przyrządzony smakuje
wyjątkowo. Jeśli raz zrobicie, to podejrzewam, że będziecie robić go już zawsze.
Ja swój pierwszy zakwas przygotowałam kilka lat temu i od tej pory
nie wyobrażam sobie bez niego świąt.
Podam proporcję na 3,5 litrowy słój, bo w takim robiłam swój zakwas.



Składniki:
6 dużych buraków
7 ząbków czosnku
6 liści laurowych
6 kulek jałowca
2 litry wody
2 łyżki soli

Wykonanie:
Buraki obrać i pokroić w grube plastry. Ułożyć w słoiku.( Powinny zajmować
cały słoik, moje buraki były naprawdę duże więc wystarczyło 6 sztuk.)
Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe i kulki jałowca.
Wodę zagotować z solą. Gorącą wodą zalać buraki. Zakręcić słoik i zostawić
na 7-9 dni.


Po tym czasie, należy przelać zakwas do butelki lub słoika, przez gęste sito lub gazę.
Tak przygotowany zakwas wstawić do lodówki. Może tam stać nawet kilka tygodni.



sobota, 9 grudnia 2017

Szarlotka pychotka.




Bardzo lubię tę szarlotkę. Kruche ciasto, jabłka i orzechy włoskie.
Myślę, że to właśnie dodatek orzechów powoduje, że jest tak pyszna.
Sama tłukłam orzechy, tłuczkiem do mięsa :)
Trochę mi przy tym zeszło, ale było warto.


Składniki:
2 szklanki maki
1/2 szklanki cukru
100 g. masła lub margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na nadzienie:
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka orzechów włoskich

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Dodać masło, wysiekać, dodać jajka. Zagnieść ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cynamon, cukier i bułkę tartą. Wymieszać.
Ilość cukru możecie zwiększyć, w zależności od tego jak kwaśne są jabłka.

Ciasto podzielić na dwie, nie równe części. Tortownicę wysmarować margaryną
i posypać bułką tartą. Większą część ciasta zetrzeć na tarce, na dno tortownicy.
Na ciasto wyłożyć jabłka, a na jabłka orzechy. Lekko docisnąć.


Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 40-45 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.








środa, 6 grudnia 2017

Kurczak na piwie.




Co powiecie na takiego przystojniaka?
Chrupiąca skórka i mięciutkie soczyste mięsko. Mówię Wam pycha :)
W butelce było piwo, w trakcie pieczenia dodatkowo polewałam kurczaka piwem,
ale podczas jedzenia w ogóle nie jest ono wyczuwalne.
Myślę,że nie przesadzę jeśli powiem, że jest to najlepszy kurczak jakiego jadłam.


Składniki:
Kurczak 1,5-1,7 kg (ja miałam niecałe 1,7 kg)
1 piwo w butelce 500 ml.
2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, czosnek granulowany
trochę oleju


Wykonanie:
Kurczaka umyć i wyczyścić dobrze środek. Czosnek przecisnąć przez praskę,
wymieszać z solą i pieprzem. Taką mieszanką natrzeć kurczaka w środku.
Następnie zrobić mieszankę z pieprzu, soli, papryki, tymianku i czosnku granulowanego.
Natrzeć kurczaka na zewnątrz. Włożyć do lodówki i zostawić na noc.

Butelkę z piwem wyparzyć, usunąć etykiety.
Odlać 1/2 piwa do szklanki, będziemy polewać kurczaka w trakcie pieczenia.
Kurczaka nałożyć na butelkę, tak żeby szyjka butelki wystawała.


Ułożyłam kurczaka dodatkowo w naczyniu żaroodpornym, żeby uchronić
blaszkę z piekarnika przed spływającym tłuszczem i piwem. Bardzo ciężko
ją potem domyć.

Tak przygotowanego kurczaka polać delikatnie olejem i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 190 stopni na 1 godzin 40 minut.
Jeśli kurczak będzie mniejszy to musicie skrócić czas pieczenia.
Przyjęte jest, że 1 kg mięsa 1 godzina pieczenia.

W trakcie pieczenia co jakiś czas oblewałam kurczaka piwem ze szklanki.
Robiłam to łyżką.
Piwo w butelce będzie parować nie będzie wypływać z butelki.
Dlatego 2 razy w trakcie pieczenia dosypałam do butelki trochę soli.
Piwo wtedy się pieni i oblewa kurczaka.







sobota, 2 grudnia 2017

Sernik.




Zbliżają się święta. Bardzo lubię ten czas i  świąteczne przygotowania.
Buraki się kiszą, jeszcze kilka dni i zakwas będzie gotowy.
Jak zleje do ładnej buteleczki to wrzucę przepis. Do świąt  jeszcze spokojnie
zdążycie zakisić. A tym czasem, może przyda Wam się przepis na sernik.
Wypróbujcie, może zagości w święta na Waszym stole.


Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1 jajko
1 żółtko

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać cukier i margarynę. Wysiekać.
Zrobić kopczyk, wbić do dołka jajko i żółtko. Zagnieść.
Gotowe ciasto owinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki.

Składniki na masę serową:
1 kg sera ( użyłam ser w wiaderku President)
7 jajek
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
1 budyń waniliowy
szczypta soli

Masło roztopić w rondelku. Żółtka ubić z cukrem, dodać ser. Zmiksować.
Następnie wsypać budyń i wlać roztopione masło. Wszystko razem zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie
wymieszać łyżką.

Blaszkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
Ciasto wyciągnąć z lodówki, odrywać po kawałku i wykleić blaszkę.
Na ciasto wylać masę serową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 50-60 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do wystudzenia.

Wystudzony sernik polać polewą.

Składniki na polewę:
50 g. masła lub margaryny
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2-3 łyżki mleka

Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i mieszać do uzyskania jednolitej
konsystencji.