wtorek, 4 lutego 2025

Ciasto z czekoladą w proszku





Niektóre ciasta powstają z potrzeby wykorzystania zalegających produktów. Tak było tym razem, zalegała mi czekolada w proszku, więc postanowiłam dodać ją do ciasta. Oczywiście ciasto proste i szybkie do zrobienia, nie trzeba nawet używać miksera. Wystarczy łyżka, lub trzepaczka. 

Użyłam czekolady w proszku Van Houten.
Można też użyć kakao rozpuszczalne typu Nesquik. Kakao jest słodsze, więc polecam zmniejszyć ilość cukru, ale to już musicie dostosować do swojego smaku. Kiedyś robiłam takie ciasto z dodatkiem kakao Puchatek i wystarczyły 2 łyżki cukru. 
To co? Robicie?


Składniki:

300 g. mąki pszennej tortowej 

150 g czekolady w proszku

1 płaska łyżka kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki cukru 

3 jajka

150 ml oleju

200 ml mleka

3-4 łyżki wiórek kokosowych


Polewa:

1 tabliczka czekolady mlecznej 

40 g. śmietanki 30 %


Dodatkowo:

Wiórki kokosowe do dekoracji ciasta


Wykonanie:

Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. 

Dodać jajka, olej i mleko. Wszystko razem wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać. 

Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja keksówka 31x11). 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 55-60 minut.  



Śmietankę wlać do rondelka, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Nie dopuścić do zagotowania. 


Wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.






poniedziałek, 20 stycznia 2025

Rogaliki z dwóch składników




Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulubione nadzienie i pyszny deser gotowy. Moje rogaliki nadziałam czekoladą. 
Z podanych składników wychodzi 16 rogalików, dlatego lepiej zróbcie z podwójnej porcji :)

Składniki:
200 g. mąki pszennej tortowej 
250 g. serka mascarpone 

Dodatkowo:
czekolada mleczna (16 kostek)
jajko do posmarowania rogalików 
cukier puder do posypania rogalików 

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać zimny serek mascarpone. 



Rozgnieść i wymieszać widelcem, a następnie szybko zagnieść na gładkie ciasto. 

Uformować kulę zawinąć ja w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę.



Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i podzielić na dwie części.

Każdą część rozwałkować na kształt koła, a następnie podzielić na osiem trójkątów.

U podstawy każdego trójkąta ułożyć kostkę czekolady i zawinąć w rogalik. 




Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. 



Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury

180 stopni 25-30 minut.


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.






Przepis w Waszym wykonaniu