sobota, 30 sierpnia 2025

Ciasto ucierane ze śliwkami i dużą ilością kruszonki.




Ciasto ucierane, śliwki i duuużo kruszonki. To musi być pyszne. Ciasto które uwielbiam i które zawsze się udaje. Zróbcie, a na pewno je pokochacie. Wierzch można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem, ale kruszonka jest na tyle słodka, że nie ma takiej potrzeby.
Piekłam w tortownicy 26 cm.

Ciasto:

100 g. masła 

1/2 szklanki cukru 

2 jajka

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 

1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 

4 łyżki mleka 


600 g śliwek 


Kruszonka:

100 g. masła 

1 szklanka mąki pszennej

2/3 szklanki cukru 


Wykonanie:

Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.


Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rozgnieść palcami żeby powstały grudki.


Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i jeszcze chwilę miksować. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować do połączenia składników, na koniec dodać mleko i jeszcze chwilę miksować. 


Spód tortownicy (moja 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać powierzchnię. Na wierzch wyłożyć dość ciasno połówki śliwek, skórką do dołu. 



Na śliwki posypać kruszonkę. 



Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni

i piec 45 minut. 






 


piątek, 1 sierpnia 2025

Brokuły zapiekane pod pierzynką

 


Brokuły i ser feta, to zawsze dobre połączenie. Jeśli dodamy do tego sos czosnkowy, to dla mnie już bajka. A co jeśliby tak, posypać to wszystko serem żółtym i zapiec? 

Sprawdźcie, bo to jest pyszne :)



Składniki:
1 brokuł (500 g.)
100 g. sera feta
100 g. sera żółtego

Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3-4 łyżki jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Wykonanie:
Brokuły podzielić na różyczki. Wrzucić do gotującej osolonej wody. Gotować 4-5 minut. Następnie odcedzić na sitku. 

Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.

Ugotowane brokuły podzielić na mniejsze części, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ser feta pokruszyć i wyłożyć na brokuły. Następnie wyłożyć sos czosnkowy, można wyłożyć cały sos, albo większą część, a trochę zostawić, żeby wyłożyć na wierzch po upieczeniu. 
Na sos posypać utarty na dużych oczkach ser żółty.

Tak przygotowane brokuły wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać 20 minut.