środa, 4 grudnia 2024

Piernik krakowski

 


Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) 
W internecie wszędzie pokazywał mi się piernik krakowski, mąż kupił przyprawę do piernika, a na opakowaniu przepis na piernik krakowski. 
Nie miałam wyjścia, wzięłam miskę i ukręciłam ten piernik krakowski. 
Piernik jest szybki i prosty w wykonaniu, także jeśli nie macie zbyt wiele czasu, to ten przepis jest dla Was. Jeśli myślicie o pierniku na święta, to ten możecie zrobić na ostatnią chwilę. Jest smaczny, i miękki nawet po kilku dniach od upieczenia.


Składniki:

2 jajka

200 g. cukru 

1 szklanka mleka (250 ml)

400 g. mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej 

1 łyżka kakao

40 g. przyprawy do piernika 

4 łyżki powideł 

120 g. masła 


Polewa czekoladowa:

1 tabliczka czekolady mlecznej 

50 g. śmietanki 30 %


Wykonanie:

Masło roztopić i wystudzić. 


Jajka ubić z cukrem, następnie wlać mleko i wymieszać. Wsypać mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Zmiksować, dodać powidła i przestudzoną masło. Ponownie zmiksować do połączenia składników. 

Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w keksówce 31x11. 



Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 60 minut. 


Śmietankę podgrzać w rondelku, (nie powinna się zagotować) dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. 

Tak przygotowaną polewą udekorować piernik. 

Wierzch dodatkowo posypałam mielonymi migdałami.







4 komentarze:

  1. Nie wiem, na czym polega "krakowskość" tego piernika, ale wiem, że dodatek powideł zawsze się sprawdza. Piernik jest wilgotny i długo świeży :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis znalazłam na opakowaniu przyprawy do piernika :) Jest smaczny i faktycznie długo pozostaje świeży. Dlaczego krakowski? Nie wiem :)

      Usuń
  2. Myślę, że wypróbuję ten przepis i czymś przełożę ten piernik. Fajnie wygląda. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przełożyć powidłami. Polecam wypróbować, bo piernik naprawdę jest smaczny i długo zachowuje świeżość.

      Usuń