W internecie wszędzie pokazywał mi się piernik krakowski, mąż kupił przyprawę do piernika, a na opakowaniu przepis na piernik krakowski.
Nie miałam wyjścia, wzięłam miskę i ukręciłam ten piernik krakowski.
Piernik jest szybki i prosty w wykonaniu, także jeśli nie macie zbyt wiele czasu, to ten przepis jest dla Was. Jeśli myślicie o pierniku na święta, to ten możecie zrobić na ostatnią chwilę. Jest smaczny, i miękki nawet po kilku dniach od upieczenia.
Składniki:
2 jajka
200 g. cukru
1 szklanka mleka (250 ml)
400 g. mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
40 g. przyprawy do piernika
4 łyżki powideł
120 g. masła
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka czekolady mlecznej
50 g. śmietanki 30 %
Wykonanie:
Masło roztopić i wystudzić.
Jajka ubić z cukrem, następnie wlać mleko i wymieszać. Wsypać mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Zmiksować, dodać powidła i przestudzoną masło. Ponownie zmiksować do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w keksówce 31x11.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 60 minut.
Śmietankę podgrzać w rondelku, (nie powinna się zagotować) dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
Tak przygotowaną polewą udekorować piernik.
Wierzch dodatkowo posypałam mielonymi migdałami.
Nie wiem, na czym polega "krakowskość" tego piernika, ale wiem, że dodatek powideł zawsze się sprawdza. Piernik jest wilgotny i długo świeży :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis znalazłam na opakowaniu przyprawy do piernika :) Jest smaczny i faktycznie długo pozostaje świeży. Dlaczego krakowski? Nie wiem :)
UsuńMyślę, że wypróbuję ten przepis i czymś przełożę ten piernik. Fajnie wygląda. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńMożna przełożyć powidłami. Polecam wypróbować, bo piernik naprawdę jest smaczny i długo zachowuje świeżość.
Usuń