poniedziałek, 31 lipca 2023

Kalafior pieczony.

 



Kalafior w trochę innym wydaniu. Nie gotowany, ale pieczony w piekarniku 
z masłem i przyprawami. Kalafior przygotowany w ten sposób jest soczysty i chrupiący. 
Fajny dodatek do obiadu, ale super też jako przekąska.
Polecam z sosem czosnkowym. Spróbujcie. 


Składniki:
1 nieduży kalafior (mój ważył 750 g. po obraniu liści)
100 g. masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 ząbek czosnku 

Wykonanie:
Masło roztopić. 
Dodać przyprawy i czosnek utarty na drobnych oczkach, lub przeciśnięty 
przez praskę. Wymieszać. 


Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Każdą różyczkę smarować masłem 
z przyprawami i układać w naczyniu żaroodpornym. 
Można to zrobić pędzelkiem, lub łyżeczką.


Naczynie z kalafiorem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 
190 stopni i piec 50-55 minut. 





2 komentarze:

  1. Już tyle razy zabierałam się za pieczenie kalafiorów - i ciągle mnie szantażują, że chcą tradycyjny, gotowany z bułeczką... Ale się nie dam, i też sobie taką pyszność upiekę!

    OdpowiedzUsuń