środa, 11 stycznia 2023

Tarta z jabłkami, orzechami i kruszonką.

 


Kruche ciasto wypełnione jabłkami, a na wierzchu orzechy i kruszonka. 
Oto pyszna tarta.  Idealna dla gości, lub kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego.  
Nie jest trudna w wykonaniu. Jeśli macie gotowy mus jabłkowy w słoiku, to zrobicie 
ją jeszcze szybciej. Bardzo polecam, jest na prawdę pyszna. 


Składniki:
200 g. mąki pszennej tortowej
50 g. cukru pudru 
100 g. masła
1 jajko

Jabłka:
1 kg. jabłek (waga przed obraniem)
4 łyżki wody
3 łyżki cukru (zależy od słodkości jabłek)
1 łyżka soku z cytryny 
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki zimnej wody 

Dodatkowo:
2 garście orzechów włoskich 

Kruszonka:
50 g. masła
70 g. mąki pszennej
50 g. cukru 

Wykonanie:
Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło 
i posiekać nożem. 
Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. 
Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. 
Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć 
ją w folię spożywczą. 


Następnie schłodzić w lodówce, 30-40 minut. Po tym czasie, przełożyć ciasto 
na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na kształt koła. 


Formę do tarty (miałam 28 cm.) nasmarować masłem i posypać mąką.
Rozwałkowane ciasto przełożyć delikatnie do formy, wykleić spód i brzegi. 
Spód ponakłuwać widelcem. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 15-20 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia. 


Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć 
do garnka z grubym dnem. Dodać cukier i 4 łyżki wody. Podgrzewać na małym gazie. 
Smażyć aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie dodać sok z cytryny. 
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jabłek. Wymieszać. 
Podgrzewać jeszcze chwilkę, dosłownie pół minuty i wyłączyć gaz. 

Składniki na kruszonkę przełożyć do naczynia. Rozcierać palcami, 
aż powstanie kruszonka. 

Orzechy pokroić na mniejsze kawałki. 

Na podpieczone ciasto wyłożyć usmażone jabłka.


Na jabłka wyłożyć orzechy i posypać kruszonką. 



Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 30-35 minut. 


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.






3 komentarze: