poniedziałek, 23 stycznia 2023

Niby pączki na serku waniliowym.

 


Pyszne małe pączusie, które przygotujecie w kilka minut. 
Wystarczy składniki wymieszać w misce, a później już tylko usmażyć. 
Pamiętam jak dawno temu ciocia dała mi przepis, to robiłam je bardzo często. 
Później jakoś o nich zapomniałam. Może to i dobrze, bo zatęskniłam i zjadłam 
z większym apetytem :)
W starym zeszycie z przepisami mam je zapisane, jako "niby pączki".
Takie pączusie, świetnie się sprawdzą również na Tłusty Czwartek. 
Jeśli nie czujecie się dobrze w przygotowaniu tradycyjnych pączków, lub nie macie 
czasu na ich przygotowanie, to myślę, że te "niby pączki" też będą super. 


Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego (miałam swojski)
3 jajka
1 serek homogenizowany waniliowy (150g.)
1 łyżeczka octu 

Dodatkowo:
1 litr oleju do smażenia
cukier puder do posypania pączusiów

Wykonanie:
Mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypać do miski. 
Wymieszać i dodać ocet, jajka i serek.


Wszystko razem wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły.


W głębokiej patelni rozgrzać olej.  
Małą łyżeczkę moczyć w oleju, nabierać porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki 
wykładać na gorący olej. Smażyć pączusie na rumiano, na niewielkim gazie. 


Nie należy jednorazowo wykładać za dużo pączków, powinny luźno pływać. 
Będą się same obracać. 

Usmażone pączusie odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. 


Gotowe pączusie posypać cukrem pudrem. 







4 komentarze:

  1. Przypomniało mi się dzieciństwo i oponki Mamy, które właśnie były ze smażonego ciasta serowego... Ale te pączusie ładniejsze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne są, a dodatkowy plus, to nie ma tu wiele pracy. Zamieszasz ciasto i wykładasz na rozgrzany olej. Gotowe :)

      Usuń
  2. Czy mogę zamiast octu dać sok cytr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można zamienić ocet na sok z cytryny, lub alkohol.

      Usuń