środa, 13 maja 2020

Zawijaniec drożdżowy z białym makiem.






Macie ochotę na coś słodkiego? Bardzo proszę. Drożdżówka. 
Zrobiłam z białym makiem, ale wiem, że niełatwo go dostać. 
Ostatnio mąż wypatrzył w Lidlu. 
Jeśli nie macie białego maku, to oczywiście można użyć tradycyjnego. 
Tak, czy siak, będzie smacznie. 


Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
30 g. drożdży
500 g. mąki
duża szczypta soli
1 jajko
1 żółtko ( białko zostawić)
1/3 szklanki oleju
1 puszka białego maku (400g)

Dodatkowo:
3-4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Ciepłe mleko, wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. 
Wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników. 
Wyrobić na gładkie ciasto. 
Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt. 



Na tak przygotowane ciasto, wyłożyć mak. 


Następnie zawinąć w roladę. 



Przenieść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.  
Następnie  rozciąć roladę nożem wzdłuż, ale końcówkę z jednej strony, 
zostawić nierozciętą. 


Przeplatać na przemian, tak, żeby mak był na górze. 



Ułożyć w okrąg i skleić końce ze sobą. 


Białko które nam zostało wymieszać z cukrem pudrem. 


Posmarować ciasto na wierzchu. Dzięki temu, nie trzeba już ciasta lukrować, 
po upieczeniu. No chyba, że lubicie bardzo słodkie :)
Ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec 40-45 minut. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz