czwartek, 7 maja 2020

Biszkopt budyniowy z owocami i galaretką.




Ostatnio miałam ochotę na zwykły biszkopt z galaretką. Nie było rady,
musiałam zrobić :) Żeby trochę urozmaicić, do biszkoptu zamiast mąki ziemniaczanej,
dodałam budyń waniliowy. Okazało się, że wyszło pysznie. 
Będę robić częściej. Już się cieszę, na myśli o świeżych truskawkach. 
Sezon tuż, tuż. 


Składniki:
4 jajka
szczypta soli
3/4: szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej tortowej
1 budyń waniliowy z cukrem (60 g.)

Dodatkowo:
2 galaretki
dowolne owoce

Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli, następnie powoli wsypywać cukier.
Dodać żółtka, ubijać jeszcze chwilę. Wsypać mąkę i budyń. Wymieszać delikatnie łyżką.
Tak przygotowane ciasto, wyłożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia,
lub wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. 


Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 25 minut.
Upieczony biszkopt zostawić do wystudzeni


Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i zostawić aż zacznie tężeć.
Wystudzony biszkopt, przewrócić spodem do góry. Nie jest to konieczne,
ale wtedy mamy u góry równą powierzchnię. 
Na biszkopcie ułożyć owoce. 


Zalać tężejącą galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz