środa, 16 maja 2018

Kotlety pożarskie.





Pyszne, delikatne kotlety z mielonego mięsa drobiowego.
U nas w domu wszyscy bardzo je lubimy. Jeśli jeszcze ich nie jedliście
to koniecznie spróbujcie.
Można je podać z sosem pieczarkowym lub chrzanowym, ale bez sosu również
smakują wybornie :) My jedliśmy dziś bez sosu, podane z ziemniaczkami i surówką.
Z podanych składników wyszło mi 5 kotletów.


Składniki:
2 pojedyncze piersi kurczaka
1 jajko
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany

Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia

Wykonanie:
Piersi zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.
Do zmielonego mięsa dodać przestudzoną cebulę, jajko, przyprawy i łyżkę bułki tartej.
Wszystko dokładnie wyrobić. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju 5-7 minut z każdej strony.
Ja smażyłam w sumie 15 minut, obracając kilka razy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz