Po raz pierwszy zrobiłam jogurt, ale na pewno nie ostatni :)
Jest pyszny i gęsty, a robi się na prawdę prosto. Zaznaczam, że nie posidam
jogurtownicy i po zrobieniu tego jogurtu wcale nie zamierzam jej kupić :)
Uważam, że to zbędny wydatek, ponieważ wystarczył mi duży słoik i ciepłe
miejsce, żeby utrzymać temperaturę.
Składniki:
1 litr mleka
1 kubeczek jogurtu naturalnego (skład: mleko i żywe kultury bakterii)
Wykonanie:
Mleko podgrzać do temperatury 43-45 stopni. Jeśli nie macie termometru to wystarczy
do ciepłego mleka włożyć palec na 10 sekund, jeśli jest ciepłe, ale nie parzy
to znaczy, że jest dobre. Sprawdziłam :)
Następnie mleko przelać do dużego słoika i dodać jogurt naturalny.
Jogurt powinien być w temperaturze pokojowej, żeby za bardzo nie wychłodzić mleka.
Zawartość słoika wymieszać, zamknąć i umieścić w ciepłym miejscu.
Ja wstawiłam mój słoik do piekarnika i ustawiłam temperaturę 40 stopni.
Można też owinąć słoik kocem i schować pod kołdrę, lub ustawić przy grzejniku.
Mleko z jogurtem należy zostawić w ciepłym miejscu na 6-12 godzin.
W piekarniku wystarczyło 7,5 godziny. Jogurt był idealny.
Tak przygotowany jogurt trzeba jeszcze wstawić na kilka godzin do
lodówki. Ze względu na to,że mój jogurt był gotowy wieczorem to stał
w lodówce całą noc. Rano był gotowy do jedzenia.
Kiedy jogurt będzie się kończył to dodam go do mleka i zrobię kolejny.
Tym sposobem u nas w domu nie zabraknie już jogurtu :)
Jogurt w wersji z owocami, płatkami i miodem :)
Swietny pomysl, Agnieszko! Myslisz, ze mleko i jogurt powinny miec taka sama zawartosc tluszczu czy nie ma to znaczenia?
OdpowiedzUsuńPowiem Ci szczerze, że nie zwróciłam na to uwagi. Zawsze używam mleko 3,2%. Pierwszy raz robiłam z jogurtu kupnego, a teraz robię już że swojego. Zawsze kiedy widzę, że się kończy robię z tej końcówki następny 😊 Tym dposobes zawsze mam w lodówce jogurcik 😊
Usuń