Zwykły chlebek na drożdżach z dodatkiem sezamu. W środku delikatny i mięciutki. 
Szybki i prosty w wykonaniu. Nie trzeba czekać żeby ciasto wyrosło. 
Każdy może upiec taki chleb i cieszyć się jego smakiem i zapachem. 
Sezam jest tu dodatkiem, możecie go pominąć, lub zamienić na inne ziarna. 
Składniki:
320 g. ciepłej wody
25 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
150 g. mąki żytniej typ 720 
350 g. mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka sezamu czarnego
2 łyżki sezamu białego
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
mleko do posmarowania wierzchu chleba
sezam do posypania
Wykonanie:
Do miski wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże. 
Wymieszać i zostawić na 10-15 minut. 
Następnie wsypać obie mąki, sól i ziarna. Wlać olej.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. 
Wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać sezamem. 
Zostawić na 10-15 minut żeby chlebek podrósł do brzegów foremki. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około godzinę. 
Po upieczeniu od razu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce. 
Przepis w Waszym wykonaniu.











Smacznie wygląda, biore przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń