sobota, 21 maja 2022

Paluchy czosnkowe.

 


Paluchy czosnkowe to świetna przekąska. Dobrze smakują na ciepło, ale też na zimno. 
Super dodatek do zup, albo do piwa. Będą też idealne do grilla. 
Paluchy nie są pulchne i miękkie, są chrupkie. 
Podczas pieczenia masełko delikatnie wyciekło, weszło pod spód paluchów 
i dało im fajną chrupkość. 
Zrobiłam do zupy krem, było pysznie.


Składniki:
150 ml. ciepłej wody
na czubku łyżeczki cukru
15 g. drożdży
250 g. mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek 

Masło czosnkowe:
50 g. masła 
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku (jeśli duże to wystarczy 2)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano 
pieprz

Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier, drożdże i wymieszać. 
Zostawić na 10 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i dodać oliwę.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.


Masło przełożyć do miseczki. Powinno być w temperaturze pokojowej. 
Dodać oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i oregano. Wymieszać. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. 
Rozwałkować na prostokąt. Następnie rozsmarować masło, tak żeby dłuższe 
brzegi zostały wolne. 


Ciasto złożyć wzdłuż na pół, a następnie podzielić na 10 części. 


Każdą część ciasta skręcić 3-4 razy i delikatnie naciągnąć. 


Gotowe paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Zostawić na 10-15 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 15-20 minut. 





Przepis w Waszym wykonaniu.

Paluchy Eli 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz