Paluchy czosnkowe to świetna przekąska. Dobrze smakują na ciepło, ale też na zimno.
Super dodatek do zup, albo do piwa. Będą też idealne do grilla.
Paluchy nie są pulchne i miękkie, są chrupkie.
Podczas pieczenia masełko delikatnie wyciekło, weszło pod spód paluchów
i dało im fajną chrupkość.
Zrobiłam do zupy krem, było pysznie.
Składniki:
150 ml. ciepłej wody
na czubku łyżeczki cukru
15 g. drożdży
250 g. mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Masło czosnkowe:
50 g. masła
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku (jeśli duże to wystarczy 2)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano
pieprz
Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać cukier, drożdże i wymieszać.
Zostawić na 10 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i dodać oliwę.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Masło przełożyć do miseczki. Powinno być w temperaturze pokojowej.
Dodać oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i oregano. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę.
Rozwałkować na prostokąt. Następnie rozsmarować masło, tak żeby dłuższe
brzegi zostały wolne.
Ciasto złożyć wzdłuż na pół, a następnie podzielić na 10 części.
Każdą część ciasta skręcić 3-4 razy i delikatnie naciągnąć.
Gotowe paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawić na 10-15 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 15-20 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu.
Paluchy Eli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz