piątek, 27 maja 2022

Ciasto z rabarbarem i bezową pianką.

 


Przyszedł czas na rabarbar. Robimy kompoty, pieczemy ciasta... 
Dziś właśnie przepis na najlepsze ciasto z rabarbarem.
Powiem Wam, że to jedno z lepszych ciast jakie w ogóle jadłam. 
Cienkie ciasto, kwaskowy rabarbar i delikatna, słodka bezowa pianka. 
Coś wspaniałego....
Po prostu raj dla podniebienia. Sama zjadłam pół blachy. Nic więcej 
chyba nie muszę mówić :) Musicie koniecznie spróbować. 
Piekłam w blaszce 34x23
Inspiracja, Kwestia Smaku 


Składniki:
200 g. masła
3 pełne łyżki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
5 żółtek (białka wbić do osobnej miski)

Rabarbar:
600 g. rabarbaru 
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 słoiczek powideł lub konfitury (200 g.) u mnie powidła śliwkowe. 

Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu

Wykonanie:
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wsypać do miski. 
Dodać pokrojone masło i rozgnieść palcami. Następnie dodać żółtka 
i szybko zagnieść. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Ciasto przełożyć na stolnicę i uformować kulę. 


Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość foremki. 


Ciasto razem z papierem przełożyć do foremki. Ponakłuwać widelcem. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20 minut. 

Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki, mniej więcej centymetrowe. 
Nie trzeba go obierać. 


Pokrojony rabarbar przełożyć do miski. Dodać cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. 
Wymieszać. Następnie dodać połowę powideł i jeszcze raz wymieszać. 

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po łyżce wsypywać cukier, cały czas miksując. 
Piana powinna być gęsta i lśniąca. W następnym kroku dodać 
mąkę ziemniaczaną i ocet. Ponownie zmiksować żeby składniki się połączyły. 


Wystudzone ciasto posmarować cienko resztą powideł. 


Następnie wyłożyć rabarbar, a na wierzch wyłożyć pianę z białek.



Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 20 minut.  
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i włączyć termoobieg. 
Tak suszyć bezę jeszcze 15 minut. 
Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na godzinę. 







Przepis w Waszym wykonaniu.





1 komentarz:

  1. To prawda - najlepsze ciasto z rabarbarem wychodzi pod bezową chmurką :-)

    OdpowiedzUsuń