Dziś mam dla Was drożdżówki z budyniem. Zrobiłam je na życzenie
czytelniczki bloga.
Bułek drożdżowych na blogu jest naprawdę dużo, ale z budyniem
nie było. No to już są :)
Przy okazji chciałam Wam bardzo podziękować, że do mnie piszecie.
Każda wiadomość bardzo mnie cieszy.
Wracając do drożdżówek, to oczywiście są pyszne. W środku budyń i dodatkowo
dodałam borówki. Możecie je oczywiście zamienić na inne owoce, lub całkowicie
z nich zrezygnować. Bułeczki z samym budyniem też będą pyszne.
Z podanych składników zrobiłam 18 bułeczek.
Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
25 g. drożdży
350 g. mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko (białko zostawiamy)
50 g. masła
Budyń:
1 budyń waniliowy
350 ml. mleka
1,5 łyżki cukru
Kruszonka:
25 g. masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
białko+ łyżka mleka
100 g. borówek
Wykonanie:
Na początek przygotować budyń.
250 ml. mleka wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzać.
100 ml. mleka wlać do szklanki dodać do niego proszek budyniowy.
Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Kiedy mleko zacznie się gotować
dodać do niego mieszankę ze szklanki i mieszać do zgęstnienia.
Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać.
Odstawić na 10 minut.
Wsypać mąkę i sól. Dodać jako, żółtko i przestudzoną masło.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto rośnie przygotować kruszonkę.
W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone masło i palcami
zagnieść kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
Rozwałkować na prostokąt.
Na ciasto wyłożyć wystudzony budyń, tak żeby brzegi zostawić wolne.
Na budyń posypać borówki.
Zawinąć ciasto w roladę. Następnie pokroić ostrym nożem w plastry.
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch i boki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem.
Następnie posypać kruszonką.
Tak przygotowane bułki zostawić na 15 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 20-25 minut,
do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz