czwartek, 19 maja 2022

Szybki chleb pszenno żytni.

 


Swojski chleb nie ma sobie równych. Tym razem tak na szybko, bez wyrastania. 
Od razu po wyrobieniu ciasta przekładamy je do foremki i wtedy sobie wyrasta. 
Wystarczy 15 minut żeby podrósł do brzegów foremki i do piekarnika. 


Składniki:
350 g. ciepłej wody
25 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
350 g. mąki pszennej typ 650
200 g. mąki żytniej typ 720
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju

Wykonanie:
Wodę wlać do miski, dodać cukier i wkruszyć drożdże. 
Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. 
Następnie wsypać obie mąki, dodać sól i olej. 
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Następnie przełożyć ciasto do keksówki, wysmarowanej margaryną 
i posypanej bułką tartą. 
Wierzch chleba posmarować wodą, lub mlekiem i posypać makiem, lub mąką. 


Tak przygotowany chleb, odstawić na 15 minut żeby podrósł do brzegów foremki.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około godzinę. 

Po upieczeniu, od razu wyciągnąć z foremki i wystudzić na kratce.





2 komentarze: