Małe kotleciki drobiowe. Nie są zrobione w typowej panierce.
Obtoczone są tylko w mące i jajku. Dzięki temu są miękkie i delikatne.
Fajna alternatywa dla tradycyjnych kotletów drobiowych. Myślę, że posmakują
szczególnie dzieciom. Świetne na obiad, ale również jako przekąska.
Przyprawy można tu dobrać według uznania. Co kto lubi.
Ja tym razem zrobiłam w przyprawie gyros.
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
przyprawa gyros
2 jajka
3 łyżki mąki
sól
pieprz
papryka słodka
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
Piersi pokroić w paski.
Obtoczyć w przyprawie gyros i odstawić na godzinę.
Jajka wbić do miski. Dodać odrobinę soli pieprzu i papryki słodkiej.
Wymieszać widelcem.
Olej wlać na patelnię, tak żeby całe dno było przykryte. Rozgrzać.
Paski piersi obtaczać w mące, a następnie w jajku.
Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na niewielkim gazie.
Usmażone filety odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję :)
Usuń